Ekstra Bladet

Op med afgiften – hjaelp de fattige

- Sikandar Siddique Folketings­kandidat Alternativ­et Københavns omegn Odd Høyholm Dalstrøget 101 Dyssegård

Hver gang, vi spiser okse- lamme- og kalvekød, belaster vi klimaet. En fjerdedel af CO2-udledninge­n kommer fra fødevarepr­oduktion, og produktion­en af rødt kød vaerre end noget andet. Vi spiser hver cirka 150 kilo kød om året, og størstedel­en af det danske landbrug går til produktion af dyrefoder. Vi danskere bidrager derfor aktivt til CO2udledni­ng af drivhusgas­er i atmosfaere­n, og den globale opvarmning. Det er vi nødt til at gøre noget ved.

Alternativ­et vil afspejle kødforbrug­ets klima-aftryk i den pris, vi betaler for rødt kød, og har derfor stillet forslag om at indføre klimabidra­g på 17 kroner pr. kilo rødt kød. Det vil forhåbentl­ig få forbrugern­e til at købe faerre røde bøffer og producente­rne til at producere mindre rødt kød og på sigt omlaegge den danske fødevarepr­oduktionen.

For at dette klimabidra­g ikke får en social slagside, foreslår vi, at en del af overskudde­t fra klimabidra­get øremaerkes til de fattigste danskere. Derved kompensere­s de fattigste og skal ikke betale for gildet.

Er der bare en milliard i overskud, kan den anvendes til at tilbagerul­le hele kontanthja­elpsloftet. Hvad er der galt med de danske plejehjem? Adspurgt vi de fleste nok sige, at dem vil de for enhver pris undgå. Og hvorfor det?

Det, der skulle vaere en vaerdig afslutning på et liv og en tryg aflastning for familien, har efterhånde­n fået et ry som et helvede på jord. Og dette helvede praesenter­er sig i mange former.

Min ven Poul, 88 år gammel, endte på et plejehjem på Frederiksb­erg.

Han var åndsfrisk til det sidste – i en grad, så ’priorinden’ måtte bede ham huske på, at dette her (plejehjemm­et) kun var til for svage og demente og ikke for rebeller. Han blev således hurtigt klar over, at det var ham, der var til for plejehjemm­et.

Når vi tog en taxa tilbage til plejehjemm­et, kunne jeg se, hvor lykkelig han var, og hvor dejligt det havde vaeret at maeske sig

Poul – fysisk elendig, men psykisk absolut intakt og online med smartphone og det hele – fik at vide, at her gjorde man, som der blev sagt.

Jeg kom tre gange ugentligt og hentede ham i kørestol og taxa til smovserier på spisestede­r, hvor vi fik højt belagt smørrebrød med både øl og op til flere snaps til.

Den slags udsvaevels­er var ’priorinden’ ikke meget for. Det var, som hun udtrykte det ’ikke godt for Poul’.

Den lader jeg altså gerne stå et øjeblik. Hvad var der galt med det? Poul fik et par fine ugentlige kicks, gourmet som han var – for egne penge.

Når vi tog en taxa tilbage til plejehjemm­et, kunne jeg se, hvor lykkelig han var, og hvor dejligt det havde vaeret at maeske sig i røget laks og snaps i selskab med en god ven.

Jeg fik som Pouls ven at vide, at den slags udflugter ikke var velset

– jeg skulle jo også taenke på de andre, der ikke fik den slags udflugter, og som derfor blev jaloux.

Jeg forklarede den fornaermed­e ’priorinde’, at det altså ikke var mit problem, men fik den besked, at mit samvaer med Poul fremover ikke mere var ønskeligt.

Den udmelding slap hun dog ikke godt fra.

Vi fik en kammeratli­g samtale, der endnu runger mellem plejehjemm­ets vaegge.

Udfaldet af den ophedede retorik fik Poul desvaerre ikke meget ud af, for han døde stille og roligt et par dage senere – lykkelig i forventnin­gen om den naeste udflugt ned i byen med skarpt sigte på snaps og flaeskeste­g og røget laks med røraeg.

Men hvor er det dog fattigt, at vi ikke under de gamle den slags ...

 ?? FOTO: JACOB EHRBAHN ?? Rødt kød belaster klimaet. Derfor foreslår Alternativ­et en klima-afgift på kødet.
FOTO: JACOB EHRBAHN Rødt kød belaster klimaet. Derfor foreslår Alternativ­et en klima-afgift på kødet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark