Ekstra Bladet

Ditte Okman

Hvis han var 11 år, ville jeg forstå det – men 23! Ekstra Bladets tv-anmelder er paent traet af curlingbør­n – og måske isaer deres foraeldre

- Man kan Hvilket menneske Hans foraeldre Hvis hverken I eksperimen­tet Daniel, den

dårligt åbne et dagblad eller foraeldrem­agasin uden at støde på den konstante debat om curlingbør­n – om den uduelige foraeldreg­eneration, der skriver ansøgninge­r for deres unger og ringer til universite­tet og brokker sig, når Malte er dumpet. De foraeldre, der kører ungerne til Roskilde Festival, og henter dem igen, når de er smurt ind i eget opkast. Og måske andres.

Hvad er det for en generation, vi er ved at skabe?

Det kan vi nu se i noget dejligt forarger-tv ’Skrub af skat’ på TV2, hvor vi møder Daniel, Maria og Oliver – tre forkaelede unger og pragteksem­plarer på curling-faenomenet – og deres saert ubekymrede og serviceorg­aniske foraeldre.

To skvat, der på ingen måde har fattet, at de er ved at forme en taber

Saerligt Olivers indifferen­te tilgang til livet og alle mennesker omkring ham får én til at taenke, om opdragelse virkelig kan fucke et rigtigt menneske så meget op? Kan forkaelels­e afstumpe?

på 21 år snyder helt kalkuleren­de en sambo for valg af vaerelse? Spiser sine samboers mad uden tilladelse med et ligegyldig­t skuldertra­ek, sviner, orker ikke at søge bolig og siger sit job op, fordi han ikke ved, hvordan man gør?

Hvis han var 11 år, ville jeg forstå det – men 23?

Han gider ikke engang hjaelpe sine roommates med deres faelles middag, fordi han lige skal suge sin milkshake faerdig. Faktisk bevaeger han kun sit i øvrigt paent store legeme op af sengen, hvis han skal på vandpibeba­r eller hjem til mor og få vasket tøj.

virker som to skvat, der på ingen måde har fattet, at de er ved at forme en taber.

Det eneste, der kan redde ham, er formentlig hans 100 procent asshole-agtige indstillin­g til livet.

Kombinatio­nen ’ligeglad’ plus ’asshole’ er jo i enkelte dele af livet ikke en dårlig ting. Man kan godt overleve på at vaere et røvhul. Hvis det er stort nok. Man kan for eksempel saelge produkter, ingen kan bruge til noget eller starte virksomhed­er, der har en levetid på måske et år.

Man kan altid ’scamme’ sig frem.

Oliver eller hans foraeldre hanker op, er det mit gaet, at han ender med at stifte netbutikke­r med skiftende navne, der saelger plastikrag­else til overpris og ender med at lukke, fordi Forbrugers­tyrelsen jagter virksomhed­en, som vil vaere nået til det niveau, hvor den haever folks penge uden at sende det bestilte.

Nå, men vi får at se, hvem der fremover skal betale hans i øvrigt mega-kiksede, dyre designersk­o; naive teenagere – eller mor og far.

indgår også Maria og hendes alt for søde mor, der kommer med madleveran­cer. Hun er faktisk den eneste, der ser eksperimen­tet som en reel mulighed for at skabe sig et liv uden for mors skørter og fars beskyttend­e pengepung. Som den første finder hun sig en bolig og starter på egne ben. Til egen udelte fornøjelse. For det er jo faktisk meget fedt at vaere voksen. Ikke mindst fordi man bestemmer alting selv.

skal i en alder af 23 vaere far. Det håndterer han ved at drikke sig bankestiv ved enhver given lejlighed – med vis forståelse herfra. Livet kan vaere overvaelde­nde. Isaer som voksen. Men også han glider ind i den ansvarsful­de del af livet, da han opdager, at han skal.

Man plejer at sige, at små

stakkel,

børn er små problemer, mens store børn er store problemer.

Som mor til to ret små børn og naesten ingen problemer omkring dem, må jeg sige, at jeg efter disse programmer har laert, at store børns store problemer altså ikke bliver mindre af, at mor og far fejer vejen for dem.

For de bliver både decideret dummere, mindre empatiske, og isaer bliver de deres egen største fjende – lige indtil mor og far forstår deres virkelige opgave; at modne unger til selvstaend­ighed.

 ?? FOTO: TV2 ?? 21-årige Oliver skal sammen med to andre såkaldte curlingbør­n forsøge at stå på egne ben i TV2's eksperimen­t 'Skrub af skat'.
FOTO: TV2 21-årige Oliver skal sammen med to andre såkaldte curlingbør­n forsøge at stå på egne ben i TV2's eksperimen­t 'Skrub af skat'.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark