Ekstra Bladet

Laege på børneafdel­ingen: Undskyld!

- – Halvdelen af det, hun skulle have? – Hvor gik det for alvor galt? – Anders og Louise mistede deres barn, fordi I ikke gjorde jeres arbejde ordentligt. Hvad vil du sige til dem, hvis det var dem, der sad her og så dig i øjnene lige nu? – Anders og Louis

På Hvidovre Hospitals børneafdel­ing er personalet dybt berørte over toårige Olivias uventede død. Analyser af forløbet peger nemlig alle på, at det var en raekke fejl og brist fra afdelingen­s side, der til sidst betød, at den lille pige blev så dehydreret, at hun fik hjertestop og ikke kunne genoplives.

Ledende overlaege på Hvidovre Hospital Klaus Børch laegger ikke skjul på, at der blev begået afgørende fejl i det døgn, Olivia var i hospitalet­s varetaegt.

– Det er helt klart, der er sket fejl her fra afdelingen­s side. Fejl, som, hvis de ikke havde vaeret der, godt kunne have betydet, at Olivia havde overlevet. Vores overvejels­er er da også, at billedet passer med, at hun fik for lidt vaeske, siger han til Ekstra Bladet.

– Ja. Derfor satte vi en omfattende undersøgel­se i vaerk for at spore, hvorvidt der var noget, vi kunne have gjort bedre i hele Olivias forløb her på afdelingen, så vi i tide havde kunnet have sporet, at hun fik for lidt vaeske. Det har betydet, at vi nu strammer op på en raekke områder, procedurer og funktioner.

– Vi kan godt se, hvor kommunikat­ionen gik galt. Sygeplejer­sken gjorde det rigtige og gav faderen besked om at give Olivia vaeske hvert tiende minut, da Olivia kom ind. Det var en rigtig god start. Laegen aendrer herefter dosis til det dobbelte, men den besked bliver ikke givet videre. Det var en fejl. Nu sikrer vi, at det skal stå på vaeskeskem­aet.

– Vi har også aendret på organiseri­ngen og håndtering­en, når foraeldre ringer ind til afdelingen. Og vi har fastlagt den procedure, at hvis bekymrede foraeldre ringer, skal man ikke give råd telefonisk, men fremover

råde altid til, at barnet kommer ind til os. Vi har også indskaerpe­t, at hver eneste gang, der er en aendring i barnets tilstand, skal det registrere­s. Og at man skal tjekke, at alle aendringer bliver noteret og kommuniker­et videre til personale og foraeldren­e. Det blev ikke gjort efter reglerne. – Undskyld!

Olivia er på ingen måde glemt, og vi vil gøre alt, hvad vi kan, for at laere af det, der skete

Klaus Børch med risiko for at lave en fejl, der koster et barn livet.

– Jeg tror, at alle børnelaege­r i deres baghoved har en raekke døde børn. Man glemmer dem aldrig. Olivia er på ingen måde glemt, og vi vil gøre alt, hvad vi kan, for at laere af det, der skete, så det ikke går ud over andre.

– Det har de fuldstaend­igt ret i. Når foraeldre siger, at ’der er noget i vejen med mit barn’, er der meget ofte noget om det. Og vi har laert af det her, at vi skal blive bedre til at lytte og spørge til foraeldren­es bekymringe­r. Vi erkender, at nogle gange skal vi gentage for sig selv, at det er foraeldren­e, der kender børnene bedst – og at vi så har noget faglighed, vi kan bygge ovenpå.

– Vi kan ikke bringe Olivia tilbage, men hendes død fylder meget, og hun har sat synlige spor i den måde, vi fremover håndterer børn og foraeldre til syge børn på.

 ??  ?? Ledende overlaege Klaus Børch og ledende sygeplejer­ske Mette Foghmar er begge dybt berørte af Olivias død.
Ledende overlaege Klaus Børch og ledende sygeplejer­ske Mette Foghmar er begge dybt berørte af Olivias død.
 ??  ?? SOM BØRNELAEGE LEVER
SOM BØRNELAEGE LEVER
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark