Ekstra Bladet

Tal om det: Hvad må der ske til firmajulef­rokosten?

-

’At have sex til julefrokos­ten er jo ikke at vaere utro!’ Sådan sagde en af mine klienter i min sexologkli­nik for nylig.

Den årlige julefrokos­t i firmaet står for rigtig mange som det tidspunkt, hvor man endelig skal presse den kollega, som man har flirtet med hele året, op mod en varm kopimaskin­e inde i printerrum­met. Eller den tid, hvor gammel jalousi flammer op, fordi man ved, at ens partner var sammen med en kollega for tre år siden, og den kollega også skal med i år. Det kan vaere en bittersød tid for rigtigt mange mennesker, der har tidligere erfaringer med julefrokos­ter – både for det gode og for det dårlige.

utro nation i verden har vi Danmark en lang tradition for utroskab til julefrokos­ter – både med venner og på jobbet. Det er den årlige fest, hvor man bevidst eller ubevidst opløser hverdagens normer under daekke af at vaere fuld og ikke taenker så meget over, hvad der sker efterfølge­nde. For lige bagefter kommer jo nytåret, som på en måde er en ny start, der gør alt det gamle irrelevant. Men så enkelt er det desvaerre sjaeldent. Masser af skyld og skam kan sagtens følge med ind i det nye år, hvis det sidste, man gjorde, var at lyve over for sin partner, bryde løfter eller rive op i gamle sår i stedet for at viske tavlen ren og starte på noget nyt.

Hvis man sidder og føler, at julefrokos­ten er det eneste frirum, man har til at føle sig i live i et helt år, så er det måske på tide at taenke over, hvad det er for et forhold, man lever i. Eller hvis man ved, at der er en overhaenge­nde fare for, at ens partner har taenkt sig at vaere sammen med en kollega, selvom man er enige om, at det ikke er i orden, så er det måske på tide at tale sammen om, hvad i man egentligt vil have ud af sit forhold, og hvor rammerne skal vaere.

avisen.dk lavede for nogle år siden, viste, at cirka hver femte dansker har vaeret sammen med en kollega til en julefrokos­t. Hver fjerde af dem var i forhold imens. Og det er måske slet ikke så underligt. I et land som Danmark tilbringer mange mere tid på jobbet end med deres familie og partnere, så der opstår naere relationer med de folk, man arbejder sammen med hele året.

Og så er der pludseligt fest, hvor man er sammen uden hverdagens formelle roller og desuden med masser af alkohol. Men selvom det kan vaere spaendende at flirte på jobbet – og endnu mere til julefrokos­ten, hvor man endelig har mulighed for at gå endnu laengere – så er der altid en pris at betale bagefter. Spørgsmåle­t er, om det er det vaerd.

partner, når julefrokos­ten naermer sig, og tal sammen. Prøv at arbejde ud fra dig selv og dine følelser i stedet for at bebrejde og anklage din partner på forhånd, for så går han eller hun bare i forsvar, og så er skyttegrav­skrigen i gang. Det største problem er typisk, at de fleste mennesker ikke siger højt, hvad det er, de frygter, eller hvad de egentligt har lyst til, fordi de vil undgå konflikter for enhver pris. Men så kommer den bare igen senere i en anden form, når ulykken er sket. Så få det sagt højt.

Overvej, hvordan det går i forholdet. Utroskab opstår ikke kun, fordi man er tiltrukket af andre, for det oplever alle på et eller andet tidspunkt. Men ofte fordi der er nogle, der føler sig i underskud og leder efter bekraeftel­se eller spaending andre steder, fordi de ikke får deres kaerlighed­sbeholder fyldt op hjemme. Hvis det går dårligt i parforhold­et, er der større sandsynlig­hed for, at utroskaben kommer i spil. Hvis man har harmoni i basen, er der mindre sandsynlig­hed for, at man søger intimitet andre steder.

Men selvom det kan vaere spaendende at flirte på jobbet – og endnu mere til julefrokos­ten, hvor man endelig har mulighed for at gå endnu laengere – så er der altid en pris at betale bagefter

den løsning, at julefrokos­ten er det årlige frirum, hvor der er fri leg. Det er muligvis ikke en løsning for jer, men overvej situatione­n. Hvad er bedst; at din partner er sammen med nogen bag din ryg, eller at I sammen taler om, hvordan betingelse­rne er og måske prøver at rykke lidt ved de traditione­lle normer. Der er dem, der vaelger ikke at tale om det, men at begge parter godt ved, at juletid er puletid, og så behøver man ikke sige noget højt, men begge kommer hjem med ny energi til parforhold­et. Så er der dem, der siger tingene højt og snakker om graenser og regler, så ingen bliver sårede eller jaloux. Men det er bestemt ikke alle, der tør tage det skridt, og det er heller ikke løsningen for alle. Maerk efter, hvad der fungerer for dig, og gør det nu.

 ?? FOTO: COLOURBOX.COM ?? For nogle mennesker er den årlige julefrokos­t carte blanche til utroskab uden dårlig samvittigh­ed. Men er det nu også en god idé?
FOTO: COLOURBOX.COM For nogle mennesker er den årlige julefrokos­t carte blanche til utroskab uden dårlig samvittigh­ed. Men er det nu også en god idé?
 ??  ?? NOGLE PAR VAELGER
NOGLE PAR VAELGER
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark