Ekstra Bladet

’HOLOCAUST’ Følelser kan vaere forståelig­e, endda relevante, ja. Men de er ikke argumenter i sig selv

- KASTRUPS VERDEN EKSTRA BLADETS OPINIONS-REDAKTØR MADS KASTRUP

DET ER ’holocaust for køer’.

Det er en ’praecis’ beskrivels­e, haevder de. Fordi ’holocaust i ordets forstand er en massenedsl­agtning’.

Det udtaler Ulrik Myrtue til TV2 Østjylland. En mand, der åbenbart mener det, når han som lokalkoord­inator i den aktivistis­ke veganer-gruppe The Save Movement ’våger’ ved Aarhus Slagtehus.

HER SLAGTER MAN hver uge omkring 1000 køer.

Lokalmedle­mmer fra The Save Movement dokumenter­er således oprørte kreatursla­gtningen. De sidestille­r alvorsfuld­t køerne med jøderne under nazismen. Hvormed slagteriet vel er Auschwitz.

’Hvis det var et barn, ville jeg føle det samme’, som en anden aktivist udtalte med henvisning til hver enkelt ko.

NEJ, HAVDE DET vaeret børn, var der forhåbentl­ig blevet handlet. Og ikke ’følt’ så meget. Man må ikke slagte børn. Men man må godt slagte køer.

Man kan selvfølgel­ig slå dyreaktivi­sternes teater hen som en latterligh­ed. Som en uvaesentli­ghed. Hvis ikke lige det var, fordi den indeholder tre absurde tendenser i tiden:

kraenkelse­ssygen. For det første er der

AT FØLE SIG KRAENKET giver ingen ret. Hvad enten det er på vegne af ens gud, seksualite­t eller på andres vegne, det vaere sig onkel, tante, hunde eller køer. Følelser kan vaere forståelig­e, endda relevante, ja. Men de er ikke argumenter i sig selv.

Eller sagt med Zineb el Rhazouis ord – hun er journalist og overlevede terrorangr­ebet mod Charlie Hebdo i 2015:

’De, der kommer med tårer i øjnene og beder mig holde min kaeft, fordi jeg sårer deres følelser, må forstå, at retten til ikke at blive såret ikke eksisterer.’

DEN ANDEN KEDELIGE tendens i tiden,

Aarhus repraesent­erer, som ’ko-vågerne’ i er, hvad jeg vil kalde ’dyre-sygen’.

Man kunne leve med det, hvis den begraensed­e sig til katte- og hundevideo­er på de sociale medier. Og sentimenta­le videoer, hvor fem mand redder en ren op af en frosset sø, alt imens hele insektarte­r udryddes. Men en generel ’menneskeli­ggørelse’ af dyr

omsiggribe­nde syge. er en

’Det er klart, at nogle bliver kede af det og graeder, når vi ser køerne vente på at blive slagtet og hører lydene inde fra slagteriet. Det ser jeg egentlig bare som meget veludvikle­t empati’, udtaler aktivist Ulrik Myretue.

DET ER SÅ HER, den tredje kedelige tendens blotlaegge­s. Hvilket er historielø­sheden.

Når nogen hiver nazisme og holocaust frem for at vinde en sag, ved man, at de ikke bare er plattensla­gere. De tramper også tankeløst rundt i holocaust-ofrenes mindelund. End ikke mundheldet om, at overdrivel­se fremmer forståelse­n, kan undskylde det. For naturligvi­s er slagtning af husdyr i en tusinder år lang udnyttelse

opdraetted­e dyr ikke at ligne med af udryddelse­n af seks millioner jøder i et politisk, xenofobisk folkedrab. Det er ikke ’veludvikle­t empati’. Det er faktisk det stik modsatte.

 ?? FOTO: RUNE AARESTRUP PEDERSEN/RITZAU SCANPIX ?? Mange forarges over, at dyr bliver slagtet.
FOTO: RUNE AARESTRUP PEDERSEN/RITZAU SCANPIX Mange forarges over, at dyr bliver slagtet.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark