Ekstra Bladet

MANGE DANSKERE ER I TVIVL, OM DE MÅ KØRE OVER FOR GULT

Selv om reglerne er klare, bliver mange danske bilister tilsynelad­ende i tvivl, når de møder et gult lys

- MATHIAS GRAM

Højre eller midterste pedal. Det er de to valgmuligh­eder, du har som bilist, når lysreguler­ingen foran bilen skifter til gult. Og selv om loven har gjort det forholdsvi­s nemt at vaelge, er det langt fra givet, at alle vil trykke den samme pedal i bund i situatione­n.

Ifølge en rundspørge, som TNS Gallup har lavet for Gjensidige Forsikring, er mange danskere nemlig i tvivl. Analyseins­tituttet har spurgt 1648 danskere, hvornår man må køre over for gult, og her rammer flertallet – 58 procent – det rigtige svar: Gult lys betyder stop, og det er kun lovligt at køre, hvis man er nået så langt frem, at det skaber en farlig situation at bremse op.

Rundspørge­n giver dog mulighed for at afgive flere svar, og det er der tilsynelad­ende en del, der har valgt at gøre. Således svarer hver fjerde respondent, at det er okay at køre over for gult, 'hvis jeg når ind i lyskrydset, mens det er gult'. Og 27 procent haelder til, at 'man aldrig må køre over for gult'.

Tvivlen stiger med alderen

Fordeler man svarene på aldersgrup­per, bliver det tydeligt, at kendskabet til det rigtige svar svinder med alderen.

Hvor knap tre ud af fire af de 18 til 29-årige svarer rigtigt, er det halvdelen af de 50 til 59-årige og blot 42 procent af respondent­erne over 60 år.

Samtidig stiger tvivlen – eller troen på selvopfund­ne regler, om man vil – med alderen. Mens hver syvende unge bilist mellem 18 og 29 år svarer, at ’man aldrig må køre over for gult', så er det hver fjerde i 30'erne og 37 procent af bilisterne over 60.

Samme tendens gør sig gaeldende blandt respondent­erne, der kører over, hvis de kan nå ind i lyskrydset, mens det er gult. Hvor knap hver femte i den yngste gruppe af bilister vaelger denne svarmuligh­ed, hopper knap hver tredje i den aeldste gruppe på den.

Flere opdaget i år

Landets politikred­se har lavet 1240 afgørelser i år

Tvivlen er muligvis en medvirkend­e årsag, når danske bilister bliver taget i at bryde loven under lysreguler­ingens skaer.

Ifølge en aktindsigt, som Gjensidige Forsikring har fået hos Rigspoliti­et, og som Ekstra Bladet har set, har landets politikred­se indtil videre lavet 1240 afgørelser i år, hvor en trafikant har fået en bøde eller et klip i kortet for at køre over for gult eller rødt lys.

Det fremgår ikke, hvor stor en andel af de 1240 afgørelser, de 'gule' overtraede­lser udgør, men det samlede tal er allerede højere end i hele 2017. Her noterede Rigspoliti­et sig 1164 afgørelser.

Til gengaeld er der et godt stykke op til niveauet i 2015 og 2016, hvor Rigspoliti­et lavede henholdsvi­s 2061 og 1809 afgørelser.

I perioden fra 2015 til 2017 er der ifølge Vejdirekto­ratet sket 808 personskad­eulykker i forbindels­e med kørsel for gult eller rødt lys. Det svarer til seks procent af alle personskad­eulykker.

 ?? FOTO: JENS DRESLING/RITZAU SCANPIX ?? Gult lys betyder stop, og man må kun køre over, hvis det vil skabe en farlig situation at bremse.
FOTO: JENS DRESLING/RITZAU SCANPIX Gult lys betyder stop, og man må kun køre over, hvis det vil skabe en farlig situation at bremse.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark