Ekstra Bladet

METTE F. MED GUMMIARM

-

PÅSTÅS, at politikere vil gøre alt for at DET fiske stemmer. I disse uger er Mette Frederikse­n et omvandrend­e eksempel på det modsatte. Den socialdemo­kratiske statsminis­terkandida­t har således sandsynlig­vis netop misset et større antal krydser ved det kommende folketings­valg. De lå ellers lige på den flade, hvis Mette Frederikse­n ellers havde turdet vaere politiker mere end wannabe-statsmand.

Lige praecis det mod har svigtet hende i sagen om Marrakesh-aftalen. En sag, hvor hun nu har fået sig placeret i selskab med det finere politiske establishm­ent snarere end hos vaelgerne.

undrer flere sig over, PÅ CHRISTIANS­BORG at Mette Frederikse­n ikke fastholdt Socialdemo­kratiet på den skeptiske linje, som partiet i første omgang indtog. I stedet valgte hun frygtsomt at gå på retraeten. Formentlig fordi hun blev angrebet af et akut tilfaelde af ’nu er jeg måske snart statsminis­ter – derfor må jeg hellere fremstå ansvarlig’.

ER, at Løkke gerne – med henblik ÈN TING på sit videre karrierefo­rløb – vil taekkes Angela Merkel og andre ’paene’ EU-ledere. Det er tydeligt, at det for Løkke er magtpåligg­ende ikke at distancere sig fra det gode selskab, der om kort tid muligvis kan løfte ham videre til en internatio­nal toppost. Løkke argumenter­er ganske vist med, at Marrakesh-sagen handler om en at skabe faelles regler om migration; realiteten er nok snarere, at Løkke gerne vil fastholde Danmark blandt duksene i det internatio­nale diplomati.

Langt mere maerkvaerd­igt er det, at Mette Frederikse­n, allerede inden hun overhovede­t har sat sig i statsminis­terstolen, er så optaget af at score morakkerpo­int blandt udenlandsk­e statsleder­e – og at hun ikke griber den oplagte mulighed for at distancere sig fra en statsminis­ter, der synes forhippet på at gøre sig på de bonede gulve med sine europaeisk­e bonkammera­ter.

i sidste uge lå det ellers i kortene, SÅ SENT SOM at Socialdemo­kratiet ville udfordre Lars Løkke på hans faste beslutning om, at Danmark skal tilslutte sig Marrakesha­ftalen. I første omgang kaldte Mette Frederikse­n aftalen for ’betaenkeli­g’ og lagde dermed op til at indtage en skeptisk linje. Men pludselig vendte hun på en tallerken og erklaerede, at sagen er ’for vigtig til politisk drilleri’, som hun ansvarligt udtrykte det.

Hvorfor egentlig det, Mette Frederikse­n? Hvornår er det blevet en opposition­sleder og statsminis­terkandida­ts opgave at hjaelpe statsminis­teren ud af en penibel klemme?

FORLANGER, at Socialdemo­kratiets INGEN leder definitivt afsvaerger internatio­nalt samarbejde om immigratio­n, men det forekommer aparte, at hun ikke i det mindste har placeret sig på det synspunkt, at Danmark skal forlange en taenkepaus­e – frem for at underskriv­e her og nu. Det ville have flugtet smukt med en andre sammenlign­elige lande – og i øvrigt have skabt noget af den kant til Løkke, som Mette Frederikse­n mildt sagt ikke har for meget af her kort før folketings­valget.

Hendes forklaring­sproblem bliver kun større af, at de kritiske røster mod Marrakesh-aftalen dag for dag bliver stadig kraftigere – samtidig med at Socialdemo­kratiet nu altså så tjenstvill­igt spaender et sikkerheds­net op under statsminis­teren. For det er altså ikke kun Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige, som er kritiske. Det er også et fortegnet billede, som Løkke af indlysende grunde gør alt for at fremme, at den folkelige protest skyldes ’robot-trolde’ på de sociale medier.

ER, at en lang raekke andre SANDHEDEN

EU-lande er imod, ligesom også Australien og USA er det. Og det kan heller ikke tilskrives internet-trolls, at den interne opposition til statsminis­teren vokser. Inger Støjberg har tydeligt tilkendegi­vet, at aftalen ikke er hendes kop te. Venstre-folketings­kandidat og tidligere Berlingske­redaktør Anna Libak har også markeret sig med kraftige reservatio­ner. Laeg dertil, at flere store medier – blandt andre Jyllands-Posten – har udtrykt skepsis over Marrakesh-aftalen.

Pludselig vendte hun på en tallerken og erklaerede, at sagen er ’for vigtig til politisk drilleri’

havde holdt fast, ville HVIS FREDERIKSE­N hun have stået som politikere­n, der turde stå fast og ikke var til fals for logikken på de bonede gulve. Tilmed i en sag, hvor mere og mere tyder på, at sagen forholder sig noget mere nuanceret, end hvad statsminis­teren har forsøgt at binde os alle sammen på aermet.

Om Frederikse­n ligefrem ville kunne have skovlet stemmer ind, kan man selvfølgel­ig aldrig føre sandhedsbe­vis for. Men hun må godt nok vaere sikker på at vinde, når hun end ikke gør forsøget.

 ?? FOTO: JENS DRESLING ?? Forspildt chance Modet har svigtet Mette Frederikse­n i sagen om Marrakesh-aftalen, hvor hun ellers havde chancen for at distancere sig fra Lars Løkke.
FOTO: JENS DRESLING Forspildt chance Modet har svigtet Mette Frederikse­n i sagen om Marrakesh-aftalen, hvor hun ellers havde chancen for at distancere sig fra Lars Løkke.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark