Ekstra Bladet

Udsaetter skilsmisse­n

- MARIE LADE – Hvad kommer det til at betyde for hele brexit-processen, at hun udsaetter pinen? lade@eb.dk

Ved at udsaette afstemning­en om Storbritan­niens skilsmisse-aftale med EU forsøger Theresa May at undgå det ydmygende nederlag, som alle regnede med, hun ellers ville få i dag, tirsdag, siger Malene Wind til Ekstra Bladet.

Den danske professor og leder af Center for Europaeisk politik ved Institut for statskunds­kab vurderer, at det var et forsøg på at redde sit eget skind, at den britiske premiermin­ister i går valgte den noget uventede løsning ikke at aflyse den endelige afstemning om skilsmisse­aftalen med EU, men i stedet udskyde smerten.

Vil af med briterne

Senere på ugen vil Theresa May mødes med sine europaeisk­e kolleger og finde ud af, hvornår den endelige skilsmisse-aftale nu skal laegges frem for parlamente­t.

Om landet når at få skilsmisse­aftalen i hus inden jul, hvilket ellers stod på ønskeliste­n, står nu fuldkommen åbent.

– Hvorvidt det bliver i naeste uge eller i januar, er der ingen, der ved endnu. Ingen aner, hvad hun taenker. Men hun skal åbenbart bruge mere tid på at prøve at få nogle indrømmels­er fra sine europaeisk­e kolleger og overbevise dem om, at de alligevel skal lette lidt på deres krav, hvis der skal komme en aftale i hus.

Og det mener Malene Wind, at de øvrige europaeisk­e lande efterhånde­n vil vaere villige til, selv om de laenge har haevdet det modsatte.

– For de øvrige EU-lande er efterhånde­n desperate for at komme af med briterne for at sige det ligeud. Der er nemlig valg i Europaparl­amentet lige om lidt, og man vil gerne videre nu. Det her traekker bare pinen ud, siger hun.

– Det blotlaegge­r, at det er ét stort kaos i Storbritan­ien, og at man ikke ved, hvad man stemte om i sin tid. Ingen kan finde op og ned på brexit i den her tid. Politikern­e har jo i den grad skudt sig selv i foden ved at kaste sig ud i den her afstemning.

Vejen til total nedsmeltni­ng

– Ingen anede, hvad de stemte om, dengang brexit blev vedtaget, og nu kan ingen se en anden vej end den direkte motorvej til totalt økonomisk nedtur. Isaer for alle de mange mennesker, der ikke har meget at gøre godt med. De rige har jo allerede flyttet deres penge ud af landet. Det er de fattigste, der kommer til at betale den højeste pris, så det her udstiller politik, når det er vaerst.

– Jeg havde troet, hun ville have taget nederlaget og så prøvet igen.

Ingen anede, hvad de stemte om, dengang brexit blev vedtaget

 ?? FOTO: RITZAU SCANPIX ?? Theresa May blotlaegge­r et totalt kaos i Storbritan­nien ved at udsaette brexit-afstremnin­g, mener dansk ekspert.
FOTO: RITZAU SCANPIX Theresa May blotlaegge­r et totalt kaos i Storbritan­nien ved at udsaette brexit-afstremnin­g, mener dansk ekspert.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark