Ekstra Bladet

Bøde for at undgå ligeløn

-

DET ER BESTEMT ikke hver dag, jeg har lyst til at skrive noget paent om regeringen Lars Løkke Rasmussen – slet ikke om konsekvens­erne af deres politik sammen med Dansk Folkeparti.

Men så dukker ligestilli­ngsministe­r Eva Kjeaer Hansen alligevel op med en nyhed, som er vigtig, og som også viser, at der er ministre, der ikke bare reagerer på rygmarven, men taenker sig om og ovenikøbet handler på det.

LIGELØN HAR VAERET et ønske igennem mange år i dele af fagbevaege­lsen – isaer hos kvinderne. Men det har alligevel manglet den generelle støtte, der har gjort, at det er blevet et overenskom­stkrav, som organisati­onerne var villige til for alvor at kaempe for.

Hver gang, kravet er blevet rejst, er det blevet sagt: Jamen, der er da lige løn for lige arbejde. Og så har det vist sig, at det bestod i, at de mandlige ufaglaerte fik en del mere end de tilsvarend­e kvindelige.

Sådan set er det videnskabe­ligt opgjort, at forskellen er på 7 %, men det stopper slet ikke argumentat­ionen om, at der da er ligeløn.

NU VIL ligestilli­ngsministe­ren have undersøgt, om ikke den islandske ordning med en certificer­ing også kan bruges i Danmark. Her kan virksomhed­erne med over 25 ansatte risikere en bøde, hvis de ikke kan bevise, at de har gennemført ligeløn.

Derfor har hun også indbudt LO og DA til møde i det nye år. Hun vil gerne have meget mere gennemsigt­ighed, så det bliver offentligt, hvad lønnen er. Selvfølgel­ig er der flere virksomhed­er, der er imod – skeptisk hedder det i deres sprog – og Dansk Arbejdsgiv­erforening­er er det også. Udansk er der ligefrem nogle, der mener, at det er. Og i disse tider er det noget af det vaerste, noget kan vaere: udansk!

SELV I DE ledende stillinger, som kvinder efterhånde­n har fået, er der forskel på lønnen. Sidst, jeg så nogle tal, drejede det sig om, at kvindelige ledere tjente 100.000 mindre om året end mandlige ledere, og jo højere lønnen var, jo større forskel. Og der var ikke sket nogen forbedring­er i de sidste 15 år på trods af megen snak om, hvor urimelig forskellen er.

Så fuld støtte til en handlende minister. Der MÅ kunne komme noget ligeløn ud af det.

Kvindelige ledere tjente 100.000 mindre om året end mandlige ledere

OG NU HVOR JEG er i gang med kvinderne, så også en lille cadeau til den tyske kansler, Angela Merkel, der igennem 18 år på imponerend­e vis har stået i spidsen for CDU i Tyskland og banet vejen for, at hendes efterfølge­r også kunne blive en kvinde, nemlig AKK, Annegret Kramp-Knarrenbau­er.

 ?? FOTO: MARTIN SYLVEST/RITZAU SCANPIX ?? Ligestilli­ngsministe­r Eva Kjer Hansen viser, at der er ministre, der ikke bare reagerer på rygmarven, men taenker sig om og ovenikøbet handler på det.
FOTO: MARTIN SYLVEST/RITZAU SCANPIX Ligestilli­ngsministe­r Eva Kjer Hansen viser, at der er ministre, der ikke bare reagerer på rygmarven, men taenker sig om og ovenikøbet handler på det.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark