Ekstra Bladet

KIM LARSENS FØRSTEVALG VED TROMMERNE

’SÅDAN ER LIVET’: Tom McEwan var til prøve hos Gasolin’ – men blev afvist af Franz Beckerlee

- RUNE MELCHIOR SJØRVAD rms@eb.dk

I 1969 var Gasolin’ – der endnu ikke var helt sikre på bandnavnet – langsomt, men sikkert ved at få sparket gang i den rockmaskin­e, der skulle vise sig at blive Danmarks mest succesfuld­e gennem tiderne.

Kim Larsen var naturligvi­s frontmand. Wili Jønsson styrede de fire strenge på bassen, og Franz Beckerlee gav den gas som Danmarks svar på Jimi Hendrix.

Tilbage var blot at finde den helt rigtige mand bag trommerne, hvilket viste sig at vaere nemmere sagt end gjort.

Kim Larsen imponeret

Første mand på prøve i Jønssons aeggebakke-isolerede øvelokale i Sofiegårde­n på Christians­havn var Tom McEwan – en dengang ukendt trommeslag­er med skotske og engelske rødder bosat i Danmark.

I sin aktuelle biografi ’Mine unge år’ fortaeller Kim Larsen om sin umiddelbar­e reaktion efter samspillet med Tom McEwan: ’Kaeft, han spiller godt!’. Og så var han virkelig ’a nice bloke’, som de siger i England. Han lignede mig meget mere end Jønsson og Franz ovre i hippie-afdelingen.

Skidegod

– McEwan var sådan en, som godt kunne lide en bajer og mestrede alle de der charmerend­e trommeslag­erkunster med at kaste trommestik­ken højt op i luften og gribe den med taenderne og stort, bredt smil, skriver Kim Larsen.

At det ikke var Kims valg at forkaste McEwan, fremgår tydeligt af bogen, hvor Kim fortaeller om sin uenighed om emnet med Franz Beckerlee.

– Da vi skulle tage stilling til ham, sagde Franz straks: ’Han duer ikke’. Jeg ville have sagt: ’Han er da skidegod’, skriver Kim Larsen, der følte, at han og Tom passede godt sammen. Blandt andet på grund af McEwans gode humør og uhøjtideli­ge stil og det faktum, at Tom kunne finde ud af at hygge sig og drikke en bajer.

At Kim på den måde følte et åndeligt slaegtskab med Tom, kommer lidt bag på ham.

– Ha ha, har han virkelig skrevet det, lyder det fra Tom McEwan, der dog godt kan huske, at der blev grinet en del og drukket en øl eller to under mødet med Gasolin’-drengene.

Tom McEwan, der endnu ikke har haft lejlighed til at laese om sig selv i den storsaelge­nde Kim Larsen-bog, mindes sin dag med ’Gasserne’ med stor glaede.

– Jeg har godt nok kigget lidt i bogen hos boghandler­en, men uden at opdage, at jeg selv var med i den. Nu må jeg nok hellere komme ned i den lokale boghandel og få fat i den, siger Tom McEwan, da Ekstra Bladet fanger ham over telefonen.

– Sådan er livet jo nogle gange. Også musiklivet, siger Tom McEwan.

– Kunne du have set dig selv som en del af Gasolin’?

– Ja, det kunne jeg da sagtens. Og jeg ville sikkert have nydt det. ’Masser af succes og det, der hører til’. Men sådan er livet. Der er nogle veje, man bliver sat på, og nogle, hvor man ikke gør. Og så forsøger man bare på en anden måde.

Jeg ville sikkert have nydt det. ’Masser af succes og det, der hører til’

 ?? FOTO: SUSANNE MERTZ/RITZAU SCANPIX ?? Bjørn Uglebjerg fik pladsen som trommeslag­er i Gasolin’ i stedet for Tom McEwan. Og i 1971 overtog Søren Berlev trommestik­kerne i bandet.
FOTO: SUSANNE MERTZ/RITZAU SCANPIX Bjørn Uglebjerg fik pladsen som trommeslag­er i Gasolin’ i stedet for Tom McEwan. Og i 1971 overtog Søren Berlev trommestik­kerne i bandet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark