Ekstra Bladet

ROBOTTER PÅ NETTET

-

BALLADEN OM den omstridte FN-pagt om migration, som statsminis­ter Lars Løkke er taget til Marokko for at underskriv­e, er muligvis skabt af automatise­rede robotter, som spreder misinforma­tion på de sociale medier.

Det vurderer Udenrigsmi­nisteriet i en intern undersøgel­se, erfarer Altinget.dk.

ROBOTTER ER falske profiler, som er skabt og programmer­et til at skaffe sig så mange venner som muligt og dele en bestemt type indhold.

Det, der i fagsproget, kaldes bots.

Lars Løkke sagde i sidste uge, at han sjaeldent har oplevet så meget misinforma­tion som den, der har vaeret omkring FN-pagten.

SPECIELT HAR der massivt floreret budskaber på de sociale medier om, at aftalen åbner for masseindva­ndring fra Afrika. Påstande, som regeringen­s jurister blankt har afvist.

Tilsvarend­e debatter og tilsvarend­e budskaber har fundet sted i en raekke andre lande. Hvilket har medført, at flere lande har besluttet ikke at underskriv­e FN-erklaering­en.

UDENRIGSMI­NISTERIET kan dog ikke sige, om der er tale om en organisere­t kampagne, og om der i givet fald står udenlandsk­e kraefter bag. Men mistanken er der.

Det falder helt i tråd med, at Forsvarets Efterretni­ngstjenest­e (FE) i sidste uge advarede om, at Rusland er parat til at udføre påvirkning­skampagner i Danmark med meget kort varsel.

DET ER SKRAEMMEND­E at taenke på – ikke mindst i betragtnin­g af, at Danmark om kort tid skal til stemmeurne­rne og sammensaet­te et nyt folketing.

Alle partier har meddelt, at de intensivt vil benytte Facebook, Twitter og andre netadgange til at få vaelgerne i tale.

DET KAN FRISTE kraefterne bag meningsrob­otterne til at blande sig – måske for at underminer­e vaelgernes tillid til de demokratis­ke institutio­ner og skabe splittelse.

Når man i den sammenhaen­g ikke kan lade vaere med at taenke på Putin og hans folk, skyldes det dels tidligere sager og dels, at FE har advarer om, at russerne er forberedt på med meget kort varsel at kunne ivaerksaet­te en påvirkning­skampagne rettet mod Danmark.

Rusland er parat til at udføre påvirkning­skampagner i Danmark med meget kort varsel

REGERINGEN HAR lavet en handlingsp­lan for at imødegå påvirkning­skampagner forud for folketings­valget.

Men de enkelte forslag er direkte rettet mod udenlandsk agentvirks­omhed og ikke mod troskyldig­e mennesker eller frivillige i frontorgan­isationer – de såkaldte nyttige idioter.

SÅ FAREN lurer. Den kan imødegås ved at vaere kritisk og ved at bruge sin sunde fornuft.

 ?? FOTO: RITZAU SCANPIX ?? Lars Løkke er i Marokko for at underskriv­e FN-pagten. De sociale medier svømmer over af misinforma­tion, siger han.
FOTO: RITZAU SCANPIX Lars Løkke er i Marokko for at underskriv­e FN-pagten. De sociale medier svømmer over af misinforma­tion, siger han.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark