Ekstra Bladet

Dansk vask og strygning

- hagar@eb.dk

Alt er stort ved Thomas Borgen.

Han er øverste ansvarlig for Danmarkshi­storiens største bankskanda­le. Ja, selv efter internatio­nal målestok ligger den oppe i toppen.

Han har kostet Danske Banks investorer i omegnen af 100 milliarder.

Og han har for den indsats fået i alt omkring 100 millioner kroner. Heraf cirka 20 millioner som et gyldent håndtryk, da han gik af.

Man forstår jo nok, at han skulle belønnes for praestatio­nen ...

1500 milliarder kroner blev fra 2007 til 2015 sendt gennem konti i Danske Banks estiske filial tilhørende omkring 10.000 mistaenkel­ige udenlandsk­e kunder.

Man siger, at penge ikke lugter, men det gjorde de i endnu mindre grad, når de var blevet vasket hvide i Danske Bank. Banken gav dermed uvurderlig støtte til østeuropae­iske kriminelle, til diktaturet i Aserbajdsj­an, til den russiske efterretni­ngstjenest­e, praesident Putins familie med flere.

Skuffet

Da skandalen for alvor begyndte at rulle – takket vaere ikke mindst ihaerdige Berlingske-journalist­ers flotte indsats – var Borgen både overrasket og ked af det:

– Vi har skuffet os selv, sagde han til DR.

– Omfanget ser ud til at vaere større end det, vi tidligere har antaget.

Gennem årene modtog banken og Borgen adskillige advarsler om, at der var gang i vaskemaski­nen

Men i realiteten havde manden alle forudsaetn­inger for at vide, at den var gal, at den var det i et gigantisk omfang og havde vaeret det meget laenge.

Inden Borgen i 2013 blev Danske Banks topchef, var han nemlig fra 2009 bankens chef for Internatio­nal Banking og havde dermed det direkte ansvar for de baltiske aktivitete­r.

Gennem årene modtog banken og Borgen adskillige advarsler om, at der var gang i vaskemaski­nen i den estiske afdeling, men han reagerede kun langsomt og ulejligede ikke aktionaere­rne med sin viden.

Som han forklarede til Finanswatc­h.dk:

’Nu skal vi huske på, at Estland udgør en meget begraenset del af Danske Banks aktivitete­r’.

I 2011 stod den estiske afdeling for cirka 10 procent af Danske Banks overskud ...

Syv burgere til alle

1500 milliarder – eller 1,5 billioner, om du vil – er jo ufatteligt mange penge. De flinke folk på Berlingske har anskueligg­jort det:

Hvis vi delte beløbet ud på samtlige mennesker i Danmark, ville vi hver isaer få 259.069 kroner.

Hvis vi brugte pengene på Big Mac, ville vi stå med 50 milliarder burgere. Så mange kan vi jo ikke spise selv, men så kunne vi foraere hvert eneste menneske på kloden syv Big Mac.

Det vil ikke nødvendigv­is gøre noget godt for kolesterol­tallet i den vestlige verden, men andre steder vil burgerne nok skabe glaede. Velbekomme.

Og dette gigantiske beløb, som fes igennem Danske Bank i Estland, havde Borgen altså svaert ved at få øje på.

Han havde nemmere ved at se, at den estiske afdeling var en vaeldig god forretning.

På spanden

Under finanskris­en var Danske Bank på spanden, så skatteyder­ne stillede banken garantier på to gange det danske nationalpr­odukt.

Som tak ydede banken uvurderlig støtte til samfundets fjender. Skandalen er af et sådant omfang, at den i vaerste fald kan saette landets samlede økonomi på spil.

Borgen brugte mange ord på at beklage og forsikre, at alt var bedre nu og ville vaere endnu bedre i fremtiden, men efterhånde­n som nye skandaler vaeltede ud af skuffer og pengeskabe, virkede det mest latterligt.

Rensede Borgen

Banken bestilte og betalte en advokat-undersøgel­se, som til absolut ingens overraskel­se rensede Borgen og den øvrige ledelse i banken. I hvert fald for at have gjort noget ulovligt.

Inkompeten­cen og den kyniske indstillin­g til det samfund, der hjalp banken, da den var i nød, kunne man vanskeligt tale sig fra.

Og så gik Borgen da endelig af. Som man vil kunne forstå, kommer han ikke til at lide økonomisk nød, men han fortjener sandt for dyden en torsk oveni.

Selv om kandidaten i morgen godt nok også er uhyre overbevise­nde.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark