Ekstra Bladet

Nu erobrer IKEA dit smarte hjem

DIGITAL HANDEL: Har stor succes med smartlys - naeste mål er intelligen­te højttalere

- FOTO: OLIVIA LOFTLUND

Der foregår i disse år en digital kamp af de mere usaedvanli­ge. For selvom IKEA normalt forbindes med møbler og andre analog varer, har den svenske møbelkaede målrettet sat sigtet mod markedet for intelligen­te enheder til det smarte hjem.

– Vi begyndte faktisk allerede før 2015, fortaeller Oliver Fricke, der er salgsleder for lavprishus­ets danske salg af de digitale enheder.

– Det første produkt var trådløs opladning af QI-enheder, som primaert er mobiltelef­oner. Både som en ekstern enhed, men også indbygget i møbler.

Global succes

Opladerne var dog kun en spaed begyndelse på det, der i dag har gjort danske IKEA-kunder til nogle af verdens mest digitale. For i 2016 lancerede firmaet sin TRÅDFRI serie af smartlys, hvor man både med en app og en ekstern boks kan styre lyset i hele hjemmet.

– Vi lavede globale undersøgel­ser, der viste, at det smarte hjem og digitalise­ring i hjemmet vil blive meget stort.

– Og lyset er blevet en kaempe succes globalt, også i Danmark. Der var virkelig stor opmaerksom­hed blandt forbrugern­e om, at det her produkt kom. Vi fik en masse spørgsmål til vores kundecentr­e om, hvornår man kunne få fat i det. Og hvad funktioner­ne ville blive.

Åben for alle

Faktisk har den danske interesse vaeret så stor, at Danmark hos IKEA ligger på top 5, når man tager højde for befolkning­sstørrelse­n.

Siden 2016 er appen til TRÅDFRI blevet opdateret flere gange, så den i dag understøtt­er eksterne tjenester som Apples Siri, Google Assistent og Amazon Alexa.

– Vi vil have et åbent system, så man kan bruge andre smarte enheder og tjenester sammen med vores produkter.

– Vi har også åbnet op for smartlys fra Philips Hue, som kan styres via vores app, forklarer Oliver Fricke.

Samarbejde­r med Sonos

Naeste år kommer de første smarte højttalere, som IKEA bygger med Sonos. Sidstnaevn­te står for lyden, mens IKEA bygger højttalern­e ind i nye og ekssiteren­de møbler. Håbet er, at højttalern­e på samme måde som det smarte lys kan gøre teknologie­n tilgaengel­ig for flere mennesker.

– Vi er gået ind i det her

Det skal vaere til en fornuftig pris, som mange kan betale

for at gøre noget for mange. Og det skal vaere til en pris, som mange kan betale.

 ??  ?? Det smarte lys i serien TRÅDFRI har vaeret en murbraekke­r for IKEA. Men snart går lavprishus­et også ind på markedet for smarte højttalere sammen med Sonos, fortaeller Oliver Fricke.
Det smarte lys i serien TRÅDFRI har vaeret en murbraekke­r for IKEA. Men snart går lavprishus­et også ind på markedet for smarte højttalere sammen med Sonos, fortaeller Oliver Fricke.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark