Ekstra Bladet

Ja, der findes fattige børn i Danmark

- Puk Sabber Socialrådg­iver Laes mere på ekstrablad­et.dk/opinionen JEG BEVAEGER EN MOR TIL KONTANTHJA­ELPEN I 2017 BLEV YDERLIGERE HVIS DU SPØRGER VI LEVER I

mig i det, nogle kalder underklass­en i Danmark. Her vokser børn op med foraeldre, der af flere årsager er kommet i krise. Det kan vaere på grund af sygdom eller skilsmisse, hjemløshed, arbejdsløs­hed eller noget helt femte.

At vaere fattig kan vaere mange ting. Det er ikke kun at mangle mad og tøj på kroppen. Fattigdom kan også vaere økonomiske udelukkels­er fra faellesska­ber – som når børn ikke kan deltage i fødselsdag­e, lejrture, fritidsakt­iviteter og andre sociale arrangemen­ter, fordi der ad bagvejen bliver indført mere og mere brugerbeta­ling i skoler og fritidsklu­bber.

to børn blev fyret fra sit arbejde pga. sygdom og har vaeret syg siden. Hun har mistet retten til dagpenge og får kontanthja­elp. Når man lever på en ydelse, der i virkelighe­den var tiltaenkt at vaere en midlertidi­g ydelse i mange år, slider det ikke kun på de materielle vaerdier.

Alt vendes og drejes i forhold til, om der er nok penge til dagen og vejen. Sådan kan man overleve i et stykke tid. Eksempelvi­s vil man se, at studerende på SU heller ikke har meget at gøre godt med, men ved, at der er udsigt til, at de kommer i job, og at deres livssituat­ion aendres, så de overlever.

er også en midlertidi­g ydelse. Det vil sige en indtaegt, der ikke er taenkt som varig. Virkelighe­den er blot, at mange syge går uafklaret rundt på kontanthja­elp i årevis. Jeg kender mennesker, der har levet af kontanthja­elp i over 25 år.

Når man er mor til to børn og lever for et beløb på cirka 2000 kroner, når alle faste udgifter er betalt, så kan man sige sig selv, at det er et ubarmhjert­igt budget at skulle laegge for sig selv og to børn år efter år. Man må ikke tjene noget ved siden af. Man er fastlåst.

Derfor burde kontanthja­elpen vaere reguleret ud fra et bestemt rådighedsb­eløb, efter alle rimelige faste udgifter til husleje, varme og strøm er betalt – uanset hvor man bor i landet. Rådighedsb­eløbet skulle fastsaette­s ud fra den officielle fattigdoms­graense.

12.000 børn fattige, så der i dag er 64.500 fattige børn i Danmark. Børn, der nu lever under det, der officielt er fastsat som en beløbsgrae­nse på en voksen og to børn på 193.800 kroner om året, hvilket svarer til ca. 16.000 brutto pr. måned.

Når Skat har vaeret der, vil det svare til ca. 11-12.000 netto kroner til alle udgifter for en mor med to børn. Derudover melder alle hjaelpeorg­anisatione­r i 2018 om et år, hvor der aldrig før har vaeret søgt så meget julehjaelp.

Alle råber vagt i gevaer, men alligevel går man politisk den modsatte vej. Indførelse­n af kontanthja­elpsloftet i 2016 er sandsynlig­vis en af årsagerne til stigningen på de 12.000 ’nye’ fattige børn.

Skal vi derud, hvor vi begynder at se børn samle flasker på gaden, før vi tror på, at der findes fattige børn i Danmark?

Skal vi derud, hvor vi begynder at se børn samle flasker på gaden, før vi tror på, at der findes fattige børn i Danmark

en folkeskole­laerer i de mest udsatte boligområd­er i Danmark, vil de meget hurtigt vide, hvad det vil sige, når man er et fattigt barn.

Børn, der ikke har mad med i skolen, bør n med tøj, der ikke passer til årstiden, børn, der selv ved, at de er fattige, men som forsøger at skjule det.

Når vi taler om julen, bliver disse børn ekstra udfordret af det materielle udstilling­svindue, som julen er. Isaer når de kommer tilbage efter juleferie og skal skrive historier om, hvor de har vaeret på ferie, og hvad de har lavet, og hvad de har fået, og hvem de var sammen med.

et rigt land. Vi betaler en tårnhøj skat. Når jeg har skrevet dette indlaeg, afskriver jeg halvdelen af min løn til faelleskas­sen. Hvor laenge skal jeg – og andre – blive ved med at acceptere, at vores faelleskas­se bruges på dem, der i forvejen har?

På et tidspunkt bør de sultne rejse sig sammen med os, der oplever dette skred. Og så må vi kaempe side om side med de familier og børn, der aldrig før har vaeret så pressede, som de er i dag.

 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK ?? Børn, der ikke har mad med i skolen, børn med tøj, der ikke passer til årstiden, børn, der selv ved, at de er fattige, men som forsøger at skjule det.
FOTO: SHUTTERSTO­CK Børn, der ikke har mad med i skolen, børn med tøj, der ikke passer til årstiden, børn, der selv ved, at de er fattige, men som forsøger at skjule det.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark