Ekstra Bladet

I BREXSHIT TIL HALSEN

-

THULESEN Dahl forsøgte at piske en stemning op i går i Folketinge­ts spørgetid.

DF-BOSSEN ville have statsminis­teren til at bekraefte, at EU-toppens attitude over for briternes brexit-kaos er ulideligt arrogant og bevidst ukonstrukt­ivt. Senest da både Jean-Claude Juncker og Donald Tusk i mandags på forhånd blankt afviste at genforhand­le brexit-aftalen ... Lidt af en kummefryse­r-kold skulder til den arme engelske premiermin­ister, Theresa May. Hun havde ellers netop erklaeret, at hun ville prøve igen igen at forhandle sig frem i EU til noget, der kan tilfredsst­ille den massive mur af modstand mod aftalen i England, Nordirland og Skotland.

’ER DET ikke forkert i udgangspun­ktet at sige: Det er ikke til diskussion? Hvad nu, hvis hun kom med gode idéer. De burde sige: Det tager vi en snak om’, tordnede Thulesen Dahl indigneret. Det lyder måske meget sødt i nogens ører. Men er ren øregas. Løbet er kørt. TULLE pisker bare skamløst sin døde hest: Dansk Folkeparti­s tidligere så populaere EU-modstand ... Nu med et krav om, at Danmark skal forsøge at redde briterne fra en såkaldt hård brexit. Dén, der traeder i kraft 29. marts naeste år, hvis ’den bløde’ brexit-aftale ikke i mellemtide­n er vedtaget i London. Men brexit-kaosset har om noget fået danskerne til at rykke sammen om EU – ikke vaek fra.

THERESA May er nu på en sidste desperat rundtur med sin uspiselige aftale under armen. Den stiller briterne dårligere i EU uden at give fordele af betydning.

LØKKE savnede, trods sin dybe sympati for briterne, noget mere tydeligt fra Englands side, fremgik det. Hvad skal der til, for at May kan rejse hjem med en aftale, der kan vedtages? ’Nu rejser May rundt til de europaeisk­e hovedstaed­er, men måske ligger svaret i den britiske hovedstad?’, antydede han. Og sammenlign­ede manglen på noget mere konkret og konstrukti­vt, som dengang danskerne stemte nej til Maastricht-traktaten i 1992, hvor det danske folketing efterfølge­nde strikkede de fire forbehold sammen og fik traktaten vedtaget.

MEN INTET, naermest uanset hvad May beder sine tidligere kolleger i EU om, vil kunne tilfredsst­ille de mange forestilli­nger om, hvad en brexit-aftale bør indeholde. Hard-linernes vision om en hurtig og nem frigørelse var løgn. Til gengaeld kan Mays modstander­e sige nej og atter nej – men de kan ikke pege på et alternativ. Endsige samle flertal bag det.

BRITISK presse har en stor del af aeren/skylden for, at briterne stemte ’leave’ i 2016, og her er flere af tabloidavi­serne i gang med, hvad der kaldes ’en hvinende håndbremse­vending.’ Dengang agiterede de voldsomt for at stemme England ud af EU med skraekkamp­agner. Nu er det omvendt. Førende brexit-fortalere som Boris Johnson er pludselig udråbt som skurke ... Hvor det ender, ved ingen, men nogen ’happy ending’ er ikke i syne.

En hvinende håndbremse­vending

 ?? FOTO: AP ?? Løbet er kørt for den dødtraette britiske premiermin­ister, Theresa May, på hendes desperate rundtur i EU. Også i går, da hun ramte muren hos Angela Merkel.
FOTO: AP Løbet er kørt for den dødtraette britiske premiermin­ister, Theresa May, på hendes desperate rundtur i EU. Også i går, da hun ramte muren hos Angela Merkel.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark