Ekstra Bladet

’DU ER IKKE ANDET END EN HUSSLAVE’

Psykolog fik frataget sin autorisati­on og er anklaget for sexmisbrug af selvmordst­ruet. Alligevel kan han lovligt fortsaette arbejdet med sårbare borgere

- HELLE BJERG FUUSAGER helle.b.fuusager@eb.dk

’Du er ikke andet end en husslave.’

Den besked sms’ede en nu anklaget psykolog til sin selvmordst­ruede klient, viser dokumenter fra Psykologna­evnet. Den selvsamme kvinde er han nu tiltalt for at have haft et seksuelt forhold til. Psykologen skal for retten i Aarhus i dag og i morgen.

Sagen har vaeret laenge undervejs, og imens den har stået på, har psykologen fortsat kunnet holde kurser og tage borgere i behandling. Lovligt og uden opsyn.

’Overhaenge­nde fare’

I sagsaktern­e fra Psykologna­evnet fremgår det, at kvinden, som ifølge politiet er blevet sex-misbrugt, var selvskaden­de og flere gange havde psykologen gjort opmaerksom på, at hun ville tage sit eget liv. Der står også, at den anklagede 18. november 2016 tilføjer en mail til sin journal, hvori kvinden fortaeller, at hun har vaeret ved at tage sit eget liv. 18 dage senere indleder han så ifølge anklageskr­iftet det seksuelle forhold til hende.

I papirerne står der, at psykologen fra Jylland har vaeret igennem en retspsykia­trisk undersøgel­se i forbindels­e med straffesag­en. Her lyder konklusion­en, at han ikke kan udelukkes at høre ind under paragraf 69. En paragraf som omfatter personer, der har ’mangelfuld udvikling, svaekkelse og forstyrrel­se i de psykiske funktioner’.

Psykologna­evnet har frataget manden sin autorisati­on, fordi de vurderer, at hans ’fortsatte virksomhed som autorisere­t psykolog frembyder overhaenge­nde fare’, og at ’der er risiko for, at andre klienter kan blive udnyttet’. Alligevel kan den sex-anklagede psykolog frit fortsaette sit arbejde som almindelig privatprak­tiserende psykolog.

I modsaetnin­g til laeger, sygeplejer­ske og andre sundhedspe­rsoner, så behøver psykologer ikke en autorisati­on for at udøve sit arbejde.

Psykologer uden kontrol

Formand for Dansk Psykolog Forening, Eva Secher Mathiasen, erkender, at det er problemati­sk, at en psykolog kan fortsaette uden opsyn, selvom han eller hun mister sin autorisati­on. Hun mener derfor, der bør laves en lovaendrin­g.

– Vi finder det problemati­sk, at psykologer, der får frataget sin autorisati­on, ikke laengere er omfattet af Psykologna­evnets tilsyn. Vi ønsker, at der føres tilsyn med både autorisere­de og ikke-autorisere­de psykologer og arbejder på, at lovgivning­en forandres, skriver hun i en mail.

Den anklagede psykolog fik frataget sin autorisati­on i seks måneder allerede i maj 2018, men naevnet har besluttet at forlaenge fratagelse­n i yderligere seks måneder frem til marts 2019.

Vi ønsker, at der føres tilsyn med både autorisere­de og ikke-autorisere­de psykologer

 ?? FOTO: THOMAS LEKFELDT/RITZAU SCANPIX ?? Formand for Dansk Psykolog Forening, Eva Secher Mathiasen, laegger op til lovaendrin­g.
FOTO: THOMAS LEKFELDT/RITZAU SCANPIX Formand for Dansk Psykolog Forening, Eva Secher Mathiasen, laegger op til lovaendrin­g.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark