Ekstra Bladet

DAGENS TILBUD: 100 BISONER TIL SALG

- TORBEN RASK FOTO: CLAUS BONNERUP trl@eb.dk

DE FØRSTE 20 ER BLEVET

SKUDT: Landmand Bo Witte-Pedersen er nødt til at aflive sine bisonokser, efter at myndighede­rne har kraevet, at han skal opstille laeskure for de ellers så hårdføre kvaeg

Selv om de er et saersyn og sagtens kan gå og leve i det fri året rundt, skal Bo Witte-Pedersens resterende knap 100 bisonokser lade livet inden for en overskueli­g fremtid.

Den 43-årige landmand fra Hvam ved Holstebro har allerede skudt de første 20 af sine bisonkvaeg med en riffel og laesset dem to og to på en trailer, som har kørt dem til slagtning i Ulfborg, inden kødet er blevet solgt.

Fødevarest­yrelsen kraever, at de amerikansk­e praeriedyr, som ellers kan klare sig i al slags vejr, ligesom alt andet kvaeg i Danmark skal have adgang til lae og et tørt leje i vintermåne­derne fra december til og med februar.

– Jeg synes, det er en tåbelig regel, og kravet mod mig virker vilkårligt og tilfaeldig­t. Det siger jeg ikke, fordi jeg vil have, at de få andre bison-avlere i Danmark skal stilles over for lignende krav, men fordi jeg synes, det er et tosset krav, siger Bo Witte-Pedersen, der har haft en bisonbesae­tning på i perioder helt op til 140 stykker kvaeg over de seneste 12 år.

Har arbejdet for meget

Når det er sagt, så understreg­er Bo Witte-Pedersen over for Ekstra Bladet, at han nu har affundet sig med kravet og derfor afvikler sin bisoner med oprejst pande.

– Vi har haft alvorlig sygdom og stress taet på i familien, og jeg har arbejdet alt for meget i for lang tid. Nu lukker der sig en dør, og så håber min familie og jeg, at der åbner sig nye muligheder, siger Bo Witte-Pedersen, der sammen med sin hustru, Jeanette, har tre børn på 14, 17 og 19 år.

– Min tidligere dyrlaege igennem mange år er nu ansat i Fødevarest­yrelsen. Ham har jeg altid haft tillid til, og jeg lyttede også til ham, da han hviskede mig i øret, at jeg lige så godt kunne makke ret. Så efter i begyndelse­n at have vaeret trist og frustreret over at skulle vinke farvel til noget, jeg holder meget af, så har jeg affundet mig med det hele og accepterer, at reglerne ikke sådan bare lige er til at aendre.

Håber han kan saelge

Således får Bo Witte-Pedersen nu mere tid til andre dele af sit landbrug, såsom mink- og planteavl. Men inden det kommer dertil, håber den vestjyske landmand, at han stille og roligt kan få solgt eller slagtet sine tilbagevae­rende knap 100 bisonkvaeg:

– Det bedste ville vaere, hvis der kunne opstå et lille netvaerk af små bison-avlere, der ville købe mine kvaeg. Så ville vi også slippe for at skulle slagte kalvene i flokken.

Han anslår, at det kunne have kostet ham op mod et par millioner kroner, hvis han havde besluttet at efterkomme kravet om laeskure og tørt leje for de store, tunge bisonokser. Men selv om han havde pengene til det, ville han ikke opstille de kraevede foranstalt­ninger, pointerer han.

Bo Witte-Pedersen har nu vidst i et halvt års tid, hvilken vej vinden blaeser, og selv om han først skal praesenter­e en plan for, hvad han vil gøre efter nytår, er han som naevnt allerede gået i gang med at skyde sin besaetning.

– Dyrene lider ikke ved det, men hvis de skulle have stået samlet i laeskure, er jeg bekymret for, at de ville vaere begyndt at slås for at vinde plads i hierarkiet.

Jeg synes, det er en tåbelig regel, og kravet mod mig virker vilkårligt og tilfaeldig­t.

Nu lukker der sig en dør, og så håber min familie og jeg, at der åbner sig nye muligheder

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark