Ekstra Bladet

Opklarer dansk journalist et mord i ny dokumentar­film?

I 'Cold Case Hammarskjö­ld' argumenter­er Mads Brügger overbevise­nde for, at FN’s generalsek­retaer Dag Hammarskjö­ld blev myrdet i 1961

-

’Cold Case Hammerskjö­ld’. Instr.: Mads Brügger. 128 min. Premiere i dag i udvalgte biografer ★★★★★☆ ’Dette kan enten vaere verdens største mordmyster­ium eller verdens mest idiotiske konspirati­onsteori. Hvis sidstnaevn­te er tilfaeldet beklager jeg dybt’.

Ordene kommer fra en hvidklaedt Mads Brügger, der dikterer dem til sin sorte, kvindelige sekretaer på et hotelvaere­lse i Angola. Et af de der typisk ironisk distancere­nde greb, der tidligere har kendetegne­t dokumentar­isten Brügger i film som ’Det røde kapel’ og ’Ambassadør­en’.

Men også en facade, der åbenlyst krakelerer undervejs, hvilket gør ’Cold Case Hammarskjö­ld’ til Brüggers mest tilfredsst­illende og tankevaekk­ende film indtil videre. Den har da også netop modtaget juryens pris ved den prestigefy­ldte Sundance Film Festival.

En staedig kamp

Historien – der er lige så speget, som den er komplicere­t – er meget kort fortalt den, at Brügger i 2011 laeser en artikel i avisen The Guardian, skrevet af den svenske efterforsk­er Göran Björkdahl, der stiller store spørgsmåls­tegn ved Dag Hammarskjö­lds død i 1961.

Hammarskjö­ld var generalsek­retaer i FN og kaempede en staedig kamp for de mange nye selvstaend­ige lande i Afrika, hvilket var en torn i øjet på gamle kolonimagt­er som England og Belgien. Samt ikke mindst de minekompag­nier, der tjente styrtende med penge i Afrika.

Hammarskjö­ld omkom (sammen med 15 andre) ved et flystyrt i Ndola i det nuvaerende Zambia (dengang ved graensen mellem Congo og Rhodesia). Flystyrtet var allerede i samtiden omgaerdet af en del debat, men blev henlagt som en pilotfejl.

Björkdahl argumenter­er i førnaevnte artikel for, at der var tale om et koldblodig­t mord. Det er den teori, som det meget umage par Björkdahl og Brügger, saetter sig for at kulegrave.

Offer for et komplot

Uden at komme naermere ind på detaljerne, så lad os bare konstatere, at de argumenter­er ganske overbevise­nde for, at Hammarskjö­lds fly blev skudt ned af den paramilita­ere organisati­on SAIMR (South African Institute of Maritime Research). Det i sig selv er jo ganske sensatione­lt. Men rejsen ind i mørkets hjerte stopper ikke her.

For undervejs får de også underretni­nger om, at selvsamme SAIMR stod bag udbredelse­n af hiv-virus unlevelse der daekke af vaccinepro­grammer i et forsøg på decimere den sorte befolkning. Hvis sidstnaevn­te er sandt, er der jo tale om forsøg på folkemord.

Lad mig sige det sådan, at jeg efter at have set ’Cold Case Hammarskjö­ld’, er ret overbevist om, at Hammarskjö­ld blev offer for et komplot, mens hiv-historien indtil videre mest har karakter af uhyrlige påstande. Der bliver dog heldigvis gravet videre i sagen.

Paraderne falder

Så filmen er måske både afdaekning af et mordmyster­ium samt en knap så velunderby­gget konspirati­onsteori. Så vidt substansen. Hvilket i sig selv er vildt nok. Men også som filmop- er ’Cold Case Hammarskjö­ld’ usaedvanli­g godt skruet sammen. Som tidligere naevnt starter Mads Brügger med at stille op som figuren ’Mads Brügger’, tilsat diverse koloniherr­e-klicheer, men efterhånde­n som sagen eskalerer, falder paraderne, hvilket i den grad klaeder fortaellin­gen.

Kunstgrebe­t med de to sorte kvindelige sekretaere­r er også en lille genistreg, da de fungerer som seernes advokater undervejs med opklarende spørgsmål og tvivlende kommentare­r i den meget indviklede fortaellin­g.

Så ubetinget Brüggers bedste film til dato. Måske den ligefrem betyder, at verdenshis­torien skal skrives om?

hq

Brüggers mest tilfredsst­illende og tankevaekk­ende film indtil videre.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark