Ekstra Bladet

SÅ FARLIGT ER HJERTESTOP

DEN PLUDSELIGE DRÆBER: Kun 11 procent overlever, hvis de får hjertestop uden for hospitalet

- JACOB HØNGAARD jaje@eb.dk

Det er vigtigt, at man bare går i gang. Man kan ikke ødelægge noget.

Den folkekære skuespille­r Ole Stephensen døde onsdag af et hjertestop. Det fortæller hans mangeårige tvpartner og kollega, Jarl Friis Mikkelsen.

Hjertefore­ningens forsknings­chef, Gunnar Gislason, kender intet til Ole Stephensen­s sygdomsbil­lede, men han vil gerne forklare, hvad årsagerne til, at man pludselig får hjertestop, kan være, og hvor vigtigt det er, at man handler, når det sker.

Det er nemlig kun 11 procent, der overlever at få et hjertestop uden for et hospital.

– Symptomet på hjertestop er, at man falder om. Det sker, fordi hjertet ikke pumper blod rundt i kroppen. Derfor kommer der ikke noget blod op til hjernen, og man mister bevidsthed­en.

Red et liv

– Hvis man ser en person falde om, skal man hurtigt træde til og se, om man kan ruske i personen og få dem til bevidsthed igen, siger Gunnar Gislason.

Forsknings­chefen fortæller, at man først skal mærke efter, om der er puls. Derefter skal man kalde efter hjælp og ringe 112 med det samme.

– Bagefter skal man starte hjerte- lunge- redning. Det er vigtigt, at man bare går i gang. Man kan ikke ødelægge noget. Hvis man ikke gør noget, så dør personen, siger Gunnar Gislason.

Skaf hjertestar­ter

Han understreg­er, at hvis der er en anden person i nærheden, skal vedkommend­e finde en hjertestar- ter, hvis det er muligt.

– Det kan faktisk være livreddend­e. Vi ved, at en hurtig indsættels­e med hjertestar­ter kan genoplive personen. Man ved, at det er værre at falde om hjemme end ude, hvor der er mange mennesker. Man kan faktisk tredoble chancen for at overleve, hvis du starter hjerteredn­ing, siger Gislason.

Han forklarer, at det vigtigste er, at man gør noget.

Den hyppigste årsag til hjertestop er blodprop i hjertet eller iltmangel til hjertet.

Det sker typisk, hvis man har risikofakt­orer – det vil sige, hvis man ryger, har forhøjet kolesterol, sukkersyge, forhøjet blodtryk, eller hvis man er mand.

 ?? FOTO: COLOURBOX ?? Træd til Det bedste, man kan gøre, hvis en person får et hjertestop, er at træde til med hjerte- lunge- redning.
FOTO: COLOURBOX Træd til Det bedste, man kan gøre, hvis en person får et hjertestop, er at træde til med hjerte- lunge- redning.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark