Ekstra Bladet

MYTER OG FAKTA

- Kilde: Hjertefore­ningen

Myte 1: Mere end halvdelen af dem, der rammes af hjertestop uden for hospital, overlever.

Forkert. Hjertestop uden for hospital er en meget alvorlig tilstand med høj dødelighed. Kun 11 procent af dem, der rammes af hjertestop uden for hospital, overlever. I seks ud af ti tilfælde bliver der ydet genoplivni­ng, inden ambulancen kommer.

Myte 2: En person, der rammes af hjertestop, overlever kun fem minutter eller derunder.

Forkert. Men for hvert minut, der går, bliver chancen for at overleve mindre. Efter fire- seks minutter begynder hjernen at tage va- rig skade. For hvert minut, der går uden genoplivni­ng, reduceres chancen for at overleve med ti procent. Går der ti minutter, inden hjælpen når frem, overlever kun ganske få. Derfor nytter det at give livreddend­e førstehjæl­p, inden hjælpen når frem. Og hvert minut kan være forskellen på liv og død.

Myte 3: Det er kun meget gamle mennesker med dårligt helbred, der rammes af hjertestop.

Forkert. Yngre mennesker kan også helt uforklarli­gt og uden varsel blive ramt af hjertestop. Gennemsnit­salderen for personer, der bliver ramt af hjertestop, er for mænd 66 år og for kvinder 71 år. I landområde­rne er mennesker, der rammes af hjertestop generelt yngre end gennemsnit­tet af befolkning­en. Dette gælder især kvinder, som i gennemsnit er syv år yngre i forhold til i hovedstads­området.

Myte 4: Det er svært at yde genoplivni­ng.

Forkert. Det er let at lære genoplivni­ng. På under en halv time kan du lære basal genoplivni­ng og være med til at redde liv, hvis du er vidne til hjertestop.

Myte 5: Man skal lade de profession­elle om at yde genoplivni­ng ved hjertestop, fordi man risikerer at gøre mere skade end gavn. Forkert. Det kan kun blive bedre. Hellere gøre noget, end ikke gøre noget. Og for hvert minut, du gør noget, øger du muligheden for, at personen kan fortsætte sit hidtidige liv som kollega, forælder, ven, veninde, søster, bror, bedstefar og bedstemor.

Hjertefore­ningen anbefaler, at alle lærer genoplivni­ng, så man er bedre forberedt at træde til, hvis der er behov. Man kan f.eks. tilmelde sig de korte Giv Liv- introdukti­onskurser i genoplivni­ng ved hjertestop, som Hjertefore­ningen tilbyder gratis over hele Danmark.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark