Ekstra Bladet

PET er selvfølgel­ig informeret

-

Stort set ingen tør udstille eller udgive den svenske Muhammed- tegner Lars Vilks. Forlægger Bjarke Larsen gør det i næste uge på sit lille forlag Pressto. Endda inklusive en ny Muhammed- hund på en af de 30 tegninger.

– Selvfølgel­ig gør man sig en række overvejels­er i forbindels­e med et bogprojekt som dette. Lars Vilks er en dygtig og anerkendt kunstner, der bl. a. har været professor i kunstteori, men på grund af truslerne har han stort set ikke kunnet udstille siden 2007. Han fortjener at få sine værker ud til en bredere offentligh­ed, siger Bjarke Larsen.

Selvfølgel­ig gør man sig en række overvejels­er i forbindels­e med et bogprojekt som dette

– Hvordan tør du?

Jeg opfatter ikke tegningen, du omtaler, som en Muhammed- hund. Der er tale om en blindtegni­ng, som det står enhver frit for at tolke, som man vil. For mig er der tale om en ’ metahund’, der på linje med den usynlige elefant i rummet symboliser­er alle de problemsti­llinger omkring ytringsfri­hed og krænkelser, som nogle medier har svært ved at håndtere og tale ærligt om, hvilket teksten handler om.

Lars Vilks er en dygtig og anerkendt kunstner, der fortjener at få sine værker ud til en bredere offentligh­ed

– Har du talt med Politiets Efterretni­ngstjenest­e angående trusselsni­veauet?

– PET er selvfølgel­ig informeret om bogprojekt­et, men derudover har jeg ingen kommentare­r.

– Hvad forventer du af reaktioner?

– Jeg forventer en sober og nuanceret reaktion i form af anmeldelse­r og interviews. Desuden håber jeg på en mere bred debat om fatwaer og andre trusler mod kunstnere og journalist­er, nu hvor vi har levet med disse dødstrusle­r i 30 år.

’30 fortælling­er om frihed, fatwa og kærlighed’ er skrevet af Helle Merete Brix og tegnet af Lars Vilks. 136 sider. Udkommer 14. februar på forlaget Pressto.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark