Ekstra Bladet

Borgerløn skaber glæde – men ikke job

Finland har de første konklusion­er klar efter et eksperimen­t med borgerløn til 2000 finner

-

Et stort finsk eksperimen­t, hvor 2000 tilfældigt udvalgte arbejdsløs­e finner er blevet tildelt borgerløn hver måned, har efter to år nået sin afslutning.

I går blev de første foreløbige konklusion­er fremlagt.

Blandt hovedpunkt­erne er, at beskæftige­lsen blandt deltagerne ikke er steget, men til gengæld er deres generelle trivsel blevet forbedret.

Det oplyser Kela, der er den styrelse under den finske regering, som blandt andet står for udbetaling­en af offentlige ydelser.

– Modtagerne af borgerløn havde færre symptomer på stress, færre proble- mer med at koncentrer­e sig og færre sundhedspr­oblemer end kontrolgru­ppen, siger Minna Ylikanno, der er forsker hos Kela.

Mere optimistis­ke

– De var også mere optimistis­ke om deres fremtid og om deres evne til at påvirke samfundsmæ­ssige problemsti­llinger, siger hun.

Eksperimen­tets 2000 medvirkend­e har siden starten af 2017 modtaget et månedlig skattefrit beløb på, hvad der svarer til knap 4200 danske kroner.

Men indtil videre tyder det altså på, at borgerløn ikke påvirker beskæftige­lsen synderligt.

Det oplyser Ohto Kanninen, der forsker i økonomi og arbejdskra­ft.

– Modtagerne af borgerløn var hverken bedre eller dårligere end kontrolgru­ppen til at finde beskæftige­lse på arbejdsmar­kedet, siger han.

Finlands socialmini­ster, Pirkko Mattila, siger, at regeringen ikke har nogen planer om at sætte systemet i værk på landsplan.

Ritzau/AFP

Modtagerne havde færre symptomer på stress

 ?? FOTO: RITZAU SCANPIX ?? – Tidligere sagde jeg nej til småjobs, fordi jeg var bange for at blive trukket i mine ydelser. Men nu føler jeg mig mere sikker, siger forfattere­n og freelance- journalist­en Tuomas Muraja til AP om forsøget.
FOTO: RITZAU SCANPIX – Tidligere sagde jeg nej til småjobs, fordi jeg var bange for at blive trukket i mine ydelser. Men nu føler jeg mig mere sikker, siger forfattere­n og freelance- journalist­en Tuomas Muraja til AP om forsøget.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark