Ekstra Bladet

ER DU SOCIAL KOMPETENT?

-

Kan du begå dig i sociale sammenhæng­e, og hvad skal der egentlig til? Læs psykolog Mette Holms bud.

Hvad betyder det overhovede­t? At være kompetent til at indgå i sociale sammenhæng­e, forstås. Men hvad ligger der i det? Hvad betyder det reelt? For hvis jeg spørger dig, ved du så, hvad din vigtigste sociale færdighed er?

Jeg vil gerne komme med et par bud, og det er langtfra, hvad du tror, den er. Det er nemlig ikke din evne til at kommuniker­e. Det er ikke din evne til at se andre. Det er ikke din evne til at få andre til at grine. Alle de ovenståend­e egenskaber er selvfølgel­ig vigtige – men det er ikke din vigtigste sociale færdighed.

Undersøgel­ser viser, at din vigtigste sociale færdighed er: Din holdning, din positur, den måde, du bærer dig selv på. Altså alt det, vi ikke kan måle og veje. Alt det, vi ikke kan sætte på formel. Alt det, vi ikke kan lave regler for og opdrage vores børn til at forstå.

SÅ DET HAR

afgørende betydning, om du har ret ryg, skuldrene tilbage, brystet fremme og dit hoved højt. Det er selvfølgel­ig ikke, fordi du skal glemme alt om at kunne konversere og få folk til at samtale, men hvis du ikke bærer dig selv med værdighed, er det, du kan efterfølge­nde, knap så stærkt. Så kodeordet er værdighed. At bære dig selv værdigt.

Så min mors sætning til mig: ’ Mette, skuldrene tilbage og hovedet højt’ havde altså meget større værdi, end jeg overhovede­t regnede med.

HVORFOR HAR DET

så stor en effekt? Fordi vi hele tiden positioner­er os i forhold til hinanden. Fordi din krybdyr- hjerne hele tiden er i gang med at screene dine omgivelser for, hvem der er stærkere eller svagere end dig. Er det ikke interessan­t, at din vigtigste færdighed, når du skal være social, er din holdning? Din kropsholdn­ing?

Alt det, du har lært om social kompetence, er ikke forkert, men hvis du ikke bærer dig – hvis du ikke står værdigt i dig selv – så blegner din kraft. Så kan vi ikke mærke dig. Så kan vi mærke, at du underspill­er dig selv, vi kan mærke din usikkerhed, din tvivl.

Selvværd, ro og overskud er tiltrækken­de, og derfor vil vi gerne være tæt på mennesker, der har disse dyder

SELVVÆRD, RO

og overskud er tiltrækken­de, og derfor vil vi gerne være tæt på mennesker, der har disse dyder – det er værdigt. I selvværd er der ro. I ro er der overskud, og det er så værdigt.

Så kære du, gå ud i verden i dag, og gi’ dig selv en

Ret dig op. Hold hovedet højt. gave:

For lige der tager du din plads. Lige der bærer du dig selv. Så enkelt, så vigtigt og så vanvittig selvkærlig­t.

Tag din plads i dag. Ikke med ord. Ikke med jokes. Ikke med charme. Altså, det skal ikke være det, du først byder ind med. Det, du byder ind med, er din holdning, der udstråler selvværd, ro, overskud og værdighed.

TÆNK PÅ SITUATIONE­R,

hvor du lykkedes, hvor du var godt tilpas i dig selv, hvor du bar dig selv værdigt. Det kan du designe igen ved at vide, hvilken knap du skal skrue på. Du skal skrue op for din værdighed via din måde at bære dig selv på.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: COLOURBOX.COM ?? Din kropsholdn­ing – måden, du bærer dig selv på – har den allerstørs­te betydning for, hvordan andre mennesker opfatter dig, og hvor meget respekt de har for dig, forklarer psykolog Mette Holm.
FOTO: COLOURBOX.COM Din kropsholdn­ing – måden, du bærer dig selv på – har den allerstørs­te betydning for, hvordan andre mennesker opfatter dig, og hvor meget respekt de har for dig, forklarer psykolog Mette Holm.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark