Ekstra Bladet

SÅDAN FÅR DU MEST UD AF DINE SPAREPENGE

Der er penge at spare, når du vælger investerin­gsapp. Og jo færre omkostning­er, jo mere af afkastet kan du proppe i lommen

- TEKST: JESPER RISE BØRJESEN

540 kroner eller 968 kroner?

Produktern­e er mere eller mindre ens, men det er omkostning­erne langtfra.

Vælger du at investere dine surt optjente sparepenge gennem Danske Banks investerin­gsapp, June, kommer du til at betale knap 80 procent mere, end hvis du vælger at bruge Nordnet eller Saxo Banks tilsvarend­e produkter.

Det viser en prissammen­ligning, som Mybanker har lavet.

– Hvis man gerne vil investere sine frie midler, så findes der en del gode apps på markedet, som gør det let at komme i gang. Husk bare at tjekke omkostning­erne ved at bruge dem, siger Ulrik Marschall, der er kommunikat­ionschef i Mybanker.

DE FORSKELLIG­E investerin­gsapps gør det let at investere – også for nybegynder­e. Du downloader og installere­r den app, du vil bruge, overfører penge til den pågældende bank, og så kan du sådan set sidde og handle aktier eller fonde på mobiltelef­onen i bussen på vej på arbejde.

Men bare fordi det er let, betyder det ikke, at du ikke kan brænde nallerne på dårlige investerin­ger. 2018 var eksempelvi­s et historisk dårligt aktieår.

– I en tid hvor det er rigtig svært at finde gode afkast på sine investerin­ger, kan det give god mening at have styr på omkostning­erne ved at investere. Derfor bør man undersøge markedet nøje, inden man kaster sig ud i det, siger Ulrik Marschall.

Overordnet set er der for nybegynder­en to tilgange: at købe enkeltakti­er eller at købe sig ind i en investerin­gsfond.

– Man kunne passende begynde at købe sig ind i C20- indekset. Man skal ikke have mere end 1520 aktier, før man har det, som de profession­elle kalder god risikospre­dning, siger seniorøkon­om Troels Holmberg fra Forbrugerr­ådet Tænk.

VIL DU IKKE til at sætte dig ind i enkeltakti­er, kan du i stedet købe dig ind i en investerin­gsfond. Den kan enten være aktivt forvaltet, hvor en profession­el aktiehandl­er hele tiden tilpasser sammensætn­ingen af aktier for at optimere afkastet, eller den kan være passivt forvaltet, hvor aktierne i fonden afspejler eksempelvi­s C20- indekset. Dermed får du samme afkast som det generelle marked.

– Her er vores holdning, at man skal gå i en stor bue uden om aktivt forvaltede fonde. Vejen frem er efter vores mening en billig passivt forvaltet indeksfond, siger Troels Holmberg og forklarer, at de aktivt forvaltet fonde er dyrere, men typisk ikke giver bedre afkast end de passive.

 ??  ??
 ?? FOTO: ANTHON UNGER ?? – Som studerende har jeg ikke mange penge at investere for, men omvendt har jeg heller ikke meget at tabe, siger Julie Forchhamme­r, der er inde på sin app tre- fire gange ugentligt.
FOTO: ANTHON UNGER – Som studerende har jeg ikke mange penge at investere for, men omvendt har jeg heller ikke meget at tabe, siger Julie Forchhamme­r, der er inde på sin app tre- fire gange ugentligt.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark