Ekstra Bladet

Christian lærte af sine fejl

Finanskris­en kostede dyre lærepenge, men i dag lærer Christian andre at investere

-

Idag lever 27- årige Christian Due af at lære andre at investere. Men for at komme så langt, har han – ligesom i et ægte eventyr – måttet gå grueligt meget igennem og miste flere tusind kroner på dårlige investerin­ger.

Hans første dårlige erfaring med aktiemarke­derne var hans børneopspa­ring, som hans forældre havde placeret i aktier.

Finanskris­en mere end halverede den fra 30.000 kroner værd til 13.000 kroner ud, som han fik udbetalt i 2009.

– Det var jo egentlig et rigtig dårligt udgangspun­kt for at få en stor interesse for aktier, men da jeg blev 20, var jeg af en eller anden grund dum nok til at tænke, at det da kunne være spændende at prøve igen, siger Christian Due.

HAN HAVDE 5000 kroner, som han placerede i Novo Nordisk- og Danske Bank- aktier. – Det var årene efter finanskris­en, så det hele gik frem, der var tryk på kedlerne, og markedet voksede med ti procent om året. Jeg havde bare skudt helt forkert, og på grund af nogle dårlige kvartalsre­gnskaber tabte jeg hurtigt 10-15 procent.

– Så jeg solgte aktierne igen, siger Christian Due, der i dag blogger om sine investerin­ger og giver gode råd til andre på mininveste­ring.dk.

Et par år senere kastede han sig alligevel over aktiemarke­det igen. Han havde i et par år været partner i et digitalt bureau, men ville til at studere, så han solgte sin andel for omkring 300.000 kroner.

– Jeg havde jo fundet ud af, at jeg ikke var verdensmes­ter til det her, men jeg fornemmede, at det ville blive dyrt, hvis jeg bad banken

2018 var ikke så sjovt, og min aktieinves­tering faldt omkring ti procent

Man skal bare vide, at der er en risiko. Man skal ikke forvente, at pengene bare kommer væltende

investere dem for mig, så i stedet begyndte jeg at læse op på, hvad jeg kunne gøre. Der var ikke meget på dansk, så over et års tid læste jeg en masse på engelsk om investerin­ger, siger Christian Due.

– På det tidspunkt var det allerede stort i USA at investere i indeks i stedet for i enkeltakti­er, så den bevægelse faldt jeg ind i. Det er billigere end at investere i en masse enkeltakti­er, og du spreder din risiko, fordi du køber alle aktier i et indeks.

HAN BEGYNDTE VIA internetmæ­gleren Nordnet med at sætte 250.000 kroner i ETF’en MSCI World, der de seneste par år er vokset med omkring 12 procent om året. Lige bortset fra sidste år, hvor hele aktiemarke­det gik ned.

– 2018 var ikke så sjovt, og min aktieinves­tering faldt omkring ti procent, siger Christian Due.

I dag har han flere års erfaring med forskellig­e investerin­ger. Hvis du selv har planer om at kaste dig ud på aktiemarke­det, mener Christian Due, at der er to måder at gribe det an på.

– Det kommer an på, hvor meget du vil sætte dig ind i det. Har du lyst til at bruge nogle aftener på at sætte dig lidt ind i det, så ville jeg kaste mig over en ETF. Har du ikke selv mod på at lære termerne og at finde ud af, hvordan det hele fungerer, så skal det være et produkt som June – altså en app, hvor andre klarer investerin­gen for dig, siger han og tilføjer:

– Uanset hvad, skal man bare vide, at der er en risiko. Man skal ikke forvente, at pengene bare kommer væltende.

 ??  ??
 ?? PRIVATFOTO ?? I dag har Christian Due flere års erfaring med forskellig­e investerin­ger.
PRIVATFOTO I dag har Christian Due flere års erfaring med forskellig­e investerin­ger.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark