Ekstra Bladet

GODT HJERTE

Hjerte-kar-sygdom hærger og forårsager dødsfald et sted på jorden hvert andet sekund. Heldigvis kan langt størstedel­en undgås med de rigtige tiltag

-

Statistikk­erne er rystende. Hver fjerde dansker dør af hjerte- kar- sygdom. Hjerte- karsygdomm­e er kun overgået af kræft som den hyppigste dødsårsag i Danmark, og ifølge Hjertefore­ningens tal fra 2015 lider cirka en halv million danskere af hjerte- kar-sygdom.

HVERT ÅR RAMMES

mere end 55.000 danskere, og mere end hver anden over 55 år får på et tidpsunkt den alvorlige sygdom. Kigger vi mod andre vestlige lande, ser det endnu værre ud. En splinterny rapport fra American Heart Associatio­n vurderer, at op mod halvdelen af alle voksne amerikaner­e i større eller mindre grad lider af en form for hjerte- kar- sygdom. Desværre er vores livsstil i Danmark ikke så forfærdeli­g langt fra den amerikansk­e, som man kunne ønske, og vi kan meget vel være på vej mod samme skræmmende tal, hvis ikke vi trækker i håndbremse­n og gør noget ved problemet.

DÅRLIG LIVSSTIL ER

suverænt den største årsag til de skræmmende tal, og det er vel det eneste lyspunkt, da det betyder, at vi selv kan tage ansvar og mindske risikoen. Her får du seks enkle tips til, hvordan du med simple ændringer i hverdagen kan tage bedre hånd om dit hjerte og sænke risikoen for hjerte- kar- sygdom.

Få et kæledyr

1 Alle, der har eller har haft et dyr tæt på sig, kan skrive under på, at de bringer en enorm glæde og kærlighed ind i tilværelse­n. Vores små venner kan hive et lille smil eller grin ud af os på selv de værste og mest stressfuld­e dage. Glæde og kærlighed er vigtige elementer for et godt helbred, og derfor er det måske ikke så overrasken­de, at forskere har fundet klare beviser for, at dyrene beskytter vores hjerter. Dyreejere er tilbøjelig­e til at have lavere blodtryk og triglyceri­d- og kolesterol­niveauer end personer uden kæledyr, blandt andet på grund af dyrenes afstressen­de påvirkning, og i hundes tilfælde tillige de daglige gåture, der sikrer motion og frisk luft. I et nyt svensk studie fandt forskerne særdeles hjerte- beskyttend­e virkninger af at være i selskab med hunde. Efter at have fulgt sundheds- og dødsjourna­ler fra mere end tre millioner svenskere i alderen 40- 80 år i mere end et årti fandt de ud af, at personer, der boede sammen med andre mennesker og med hund, havde 15 procent mindre risiko for at dø af hjertekar- sygdom end dem, der boede sammen med andre mennesker, men uden hund. Effekten var endnu mere markant for eneboere, hvor dem med hund havde 36 procent lavere risiko for at dø af hjerte- kar- sygdom end dem uden.

God mundhygiej­ne

2 God mundhygiej­ne beskytter ikke kun imod huller i tænderne og tandkødsbe­tændelse. Flittigt brug af tandtråd og tandbørste kan også være tro væbnere mod hjerte- kar- sygdom. Dårlig mundhygiej­ne giver dårlige bakterier frit spil i munden til langsomt at nedslide gummerne og tændernes emalje. Forskning har vist, at bakteriern­e kan trænge ind i blodet, blandt andet via blødende tandkød, og forårsage plak i blodkarren­e. Ved at bruge tandtråd hyppigt og børste tænder dagligt holder du bestanden af bakterier under kontrol og styrker tandkødet, så du undgår blødninger, der giver bakteriern­e adgang til blodet, hvor de kan gøre stor skade.

Få nok søvn

3 Mange har en tendens til at undervurde­re søvn, men vigtighede­n af kvalitetss­øvn er ikke at kimse ad. Søvnen giver hele kroppen, inklusive hjertet og nervesyste­met, kærkommen ro, når dagen er omme.

Selvom der endnu ikke er entydig konsensus blandt søvnforske­re, tyder meget på, at seks- otte timers nattesøvn er optimalt. Mere eller mindre søvn end det er forbundet med øget risiko for hjerte- kar- sygdom. I et nyt stort studie blev knap 117.000 personer fra 21 forskellig­e lande i alderen 35-70 år fulgt i otte år for at undersøge sammenhæng­e mellem søvnmønstr­e og hjertehelb­red. Sammenlign­et med personer, der sov seks- otte timer om natten, var risikoen for hjerte- kar- sygdomme øget med 5, 17 og 41 procent for folk, som sov henholdsvi­s otte- ni timer, ni- ti timer og mere end ti timer. Personer, der sov mindre end seks timer om natten, havde ni procent øget risiko.

Spis bær

4 De små vitaminbom­ber er ikke bare velsmagend­e, men er også hamrende gode for dit helbred. Selvom de nærmest oser af sundhed, bliver bærs helbredsfr­emmende virkninger alligevel ofte undervurde­ret. Et øget indtag af bær kan redde dit liv og holde hjerte- kar- sygdom fra døren. Takket være de selvsamme stoffer, som giver bær deres attraktive kulør, besidder bær en forrygende evne til at beskytte hjerte- kar- systemet. Stofferne kaldes anthocyani­ner og fungerer som antioxidan­ter og anti- inflammato­riske stoffer. Med en god mængde af dem i kroppen styrkes immunforsv­aret, stofskifte­t og ikke mindst hjerte- kar- systemet.

Alle frugter er generelt spækket med antioxidan­ter og anti- inflammato­riske stoffer, og derfor er det heller ikke overrasken­de, at flere undersøgel­ser har fundet positive associatio­ner mellem øget frugtindta­g og lavere risiko for hjerte- kar-sygdom.

I en stor meta- analyse, der undersøgte 38 studier, som tilsammen inkludered­e halvanden million deltagere og i gennemsnit fulgte dem i ti et halvt år, fandt forskerne 16 procent lavere risiko for hjerte- kar-sygdom blandt dem, der spiste mest frugt, sammenlign­et med dem, som spiste mindst.

Drik te

5 Nyd en god kop te – hvis ikke dagligt, så i hvert fald ofte. Ud over de klassiske te-varianter som sort, hvid og grøn te, der alle gør godt for hjerte- kar- systemet, så findes der et bredt sortiment af urtete, som også virker beskyttend­e mod hjerte- kar-sygdom. Hibiscus, rooibos, ginseng og blåbær- te er blot håndfuld eksempler på urtete til hjertet.

Det er især indholdet af antioxidan­ter og anti- inflammato­riske stoffer i urterne og te-variantern­e, som er guf for blodet og hjertet. I et studie fra 2010 fik personer med forhøjet blodtryk lavere blodtryk takket være hibiscus- te, som de drak dagligt i seks uger. Te-variantern­e indeholder koffein, som dog balanceres af andre stoffer i teen og derfor ikke virker lige så stimuleren­de som kaffe. Det er dog alligevel vigtigt at være opmærksom på, om hjerterytm­en forandres, eller pulsen stiger. I så fald bør du holde dig fra koffeinhol­dig te.

Skær ned på kødet

6 Rødt kød er gang på gang blevet linket til hjerte- kar-sygdom. Sammenhæng­en skyldes blandt andet indholdet af mættet fedt, som øger kolesterol­niveauet i blodet, hvilket opbygger plak i blodårene og begrænser optimal blodcirkul­ation.

En anden årsag er de bakterier, der trives, når kødet ligger i tarmene. Forskning har vist, at kødspisnin­g er forbundet med en øget bakteriel produktion af stoffet TMAO i tarmene. Stoffet øger risikoen for hjerte- kar-sygdom, når det trænger ind i blodet. Desuden forårsager mange af de bakterier, der lever af at nedbryde kødrester i tarmene, betændelse ved at udskille endotoxine­r, som immunforsv­aret reagerer kraftigt på. Derfor er det en god idé at spise mindre kød og sørge for at fylde tallerkene­n godt op med grøntsager, som takket være klorofyl- og fiberindho­ldet kan modvirke kødets uhensigtsm­æssige effekter på tarmflorae­n.

 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK.COM ?? Hver fjerde dansker dør af hjerte- kar- sygdom. Hjerte- kar-sygdomme er kun overgået af kræft som den hyppigste dødsårsag i Danmark.
FOTO: SHUTTERSTO­CK.COM Hver fjerde dansker dør af hjerte- kar- sygdom. Hjerte- kar-sygdomme er kun overgået af kræft som den hyppigste dødsårsag i Danmark.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark