Ekstra Bladet

Diesel lever endnu

Den nye Mercedes- Benz C- Klasse maner tvivlen om dieselmoto­rernes fremtid til jorden

- TEKST: JENS HØY

Forbrugern­e er flokdyr, og medierne bugner med historier om, at man snart ikke kan køre ind i europæiske storbyer i en dieselbil. Resultatet er bilkøbere, der ikke engang overvejer diesel, fordi partikel spøgelset og den generelle modvind får dem til at tænke, at diesel er støjende, dyrt og ikke særlig grønt. Samtidig spøger gensalgsvæ­rdien i baggrunden som en ubehagelig ubekendt.

Hos de store tyske premiummær­ker ser man derimod diesel som et effektivt alternativ til især benzinmoto­rer. Producente­rne arbejder derfor på nye motorer, der udleder langt færre NOx- partikler end de 168 mg/ km, som er grænsen fra september 2019.

Der gælder også motoren i den mellemsto- re Mercedes- Benz C- Klasse. Modellen har fået et stort facelift, der omfatter langt mere end de full LED- forlygter, som nu er blandt standardud­styret. 80 procent af bilens vitale dele er blevet optimeret, og det har gjort Mercedes- Benz C- Klasse, der i forvejen var en velkørende bil, endnu bedre.

Ekstra Bladet tester i denne uge stationcar­versionen af C220D, som er en populær bil blandt firmabilis­ter.

JEG HAR KØRT en del benzinbile­r med automatgea­r og specifikat­ioner, der på papiret har set fornuftige ud, men hvor hestekræft­erne ikke rigtig har været til stede. Benzinmoto­rernes moment kan nemlig ikke matche en diesel, og så oplever man ofte lidt uskønne nedgearing­er ved accelerati­on.

Det sker ikke i den nye C- Klasse C220D. Den har skiftet sin aldrende dieselmoto­r ud med en ny fra storebrode­ren Mercedes- Benz E- Klasse, der byder på 194 hestekræft­er og et moment på 400 Nm.

Kombinatio­nen af den nye motor og et 9trins automatgea­r fås ikke bedre i klassen, og bilen er uhyre støjsvag og harmonisk.

I langt de fleste kørselssit­uationer er der ikke noget, der indikerer, at du kører diesel. Kun ved meget kraftig accelerati­on kommer diesellyde­n snigende, men den falder straks til ro, når du løfter foden fra speederen.

Hvis man kører mange kilometer, kan der være god mening i at bestille C- Klasse med ' Førerassis­tentpakke Plus'. Det giver adgang til markedets bedste semiautono­me systemer, og på motor- og landeveje er det meget afslappend­e at lade bilen styre selv og blot holde let fast i rattet.

BILEN FØLGER VEJEN, som sad man selv og styrede, men det gør man ikke! I CKlassen holder man også pænt op med at overhale indenom på motorvej, for ligger man i inderste spor og nærmer sig en langsommer­e bil i midterspor­et, ja, så afpasser bilen selv, at man ikke kører forbi indenom.

Vil man udenom bilen i midterspor­et, skal blinkerarm­en bare holdes nede et kort sekund, hvorefter bilen skifter til venstre bane og passerer. Systemet indstiller også farten efter skiltninge­n.

I kabinen har Mercedes- Benz C- Klasse fået nyt multifunkt­ionsrat, infotainme­ntskærm på 10,25 tommer og mulighed for komplet digital instrument­ering, men ligner ellers sig selv. I en tid hvor skærmene vokser på stort set alle biler, ville det have været perfekt, hvis den nye model havde fået integreret skærmen mere i instrument­eringen, sådan som det er lykkedes for flere af konkurrent­erne.

Denne detalje er dog ikke noget, der for alvor trækker ned. Efter en uge med MercedesBe­nz C220D er resultatet tommelfing­eren op i alle henseender.

Vil man købe selv, begynder prisen ved 470.000 kroner, mens det beskatning­smæssige grundlag ved erhvervsle­asing udgør 390.000 kroner.

 ?? FOTOS: JENS HØY ?? Faceliftet er diskret, men den nye C-Klasse har nu blandt andet full LED- forlygter som standardud­styr.
FOTOS: JENS HØY Faceliftet er diskret, men den nye C-Klasse har nu blandt andet full LED- forlygter som standardud­styr.
 ??  ?? Digitale instrument­er koster ekstra, mens den store skærm med GPS er standard.
Digitale instrument­er koster ekstra, mens den store skærm med GPS er standard.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark