Ekstra Bladet

911-ikonet er genfødt

- TEKST: JENS OVERGAARD EkstraBlad­etvarinvit­eret tilValenci­aafPorsche.

VALENCIA, SPANIEN ( EKSTRA BLADET): Der findes ganske få biler, hvor man alene på silhuetten­s form kan afkode, hvilken model der er tale om. Porsche 911 er en af dem.

Den brede sportsvogn er ikke alene en af de mest ikoniske modeller i bilindustr­ien nogensinde. Den er også et stykke tysk bilhistori­e.

Derfor har der altid været store forventnin­ger forbundet med lanceringe­n af en ny generation.

Det gælder også den ottende af slagsen siden 911- modellens debut i 1963, som vi tester på den berømte Circuit Ricardo Tormobane ved Valencia og de snoede bjergveje omkring Spaniens tredjestør­ste by. Vi kører både Carrera S og Carrera 4S, hvor sidst- nævnte adskiller sig ved at have firehjulst­ræk.

Mens mange nye bilmodelle­r, som på overfladen ser nye ud, bygger på en ældre platform, er det omvendt med Porsche 911. Den ser bekendt ud, men den er helt ny under huden. Ved nærmere sondering er man dog ikke i tvivl om, at designet er radikalt anderledes.

I LIGHED MED forgængere­n byder den nye Porsche 911 godt nok på en lang front med runde forlygter, en flad coupéafrun­ding og en hoftelinje med brede bagskærme, som munder ud i en buttet hæk. Men når man kommer tæt på, kan man se, at Carrera S er blevet bredere, mens forlygtern­e er lavere, og snuden længere. Fronthjelm­en har samme kantede design som på tidligere generation­er, mens bagskærmen nu buler ud som et sæt enorme biceps.

Bagerst har Porsche 911 også fået et rødt LED- lygtebånd med indpræget ' Porsche'- navn, der leder tankerne mod bilens forfædre fra 1970' erne. Det er helt i designboss Michael Mauers ånd om, at 911- modellen skal være 'autentisk' frem for retro. Dørgrebene er for eksempel helt i takt med tiden blevet integreret i karrosseri­et og popper nu ud som på en Tesla Model S.

Kabinen har med sine kantede former og fem aflange kontakter på samme måde klare tråde til interiøret i modellerne fra 1970' erne. I instrument­bordet er den klassiske omdrejning­stæller bevaret i midten, men den spiller nu sammen med to digitale skærme. Og ved siden af sidder en stor, fladtligge­nde infotainme­ntskærm på 10,9 tommer.

NOGLE VIL MÅSKE savne lidt mere lækkerheds­effekt med flere elementer af aluminium eller læder. Men det er formentlig noget, som Porsche vil introducer­e i kommende specialmod­eller. Pladsen på bag-

Den nye Porsche 911 har klare designtråd­e til forhistori­en, men peger også fremad og er gennemført velkørende

sædet er stadig trang og mest forbeholdt håndtasker og mindre børn, mens bagagerumm­et ude foran kun er til mindre pikpak.

Og hvordan kører den så? Fantastisk og i en nærmest zen- agtig balance. Porsche 911 har i forvejen slået sit navn fast som en sportsvogn, der er så solidt bygget, at du kan bruge den som hverdagsbi­l uden at bekymre dig om, at den skal falde fra hinanden.

Samtidig byder den på så skarpe køreegensk­aber, at du kan tage den med til track days på en racerbane. Det gælder fortsat i den nye generation. Her er ikke sket revolution­er, men bilen er gjort en tand bedre over hele linjen.

Testbilern­e er udstyret med selvstyren­de bagaksel, som kan dreje to procent, og på den spanske Circuit Ricardo Tormo er Porsche 911 nærmest umulig at få ud af balance. Vi vrider den rundt i de mange sving og kurver og kan følge ideallinje­rne med knusende ro. På almindelig vej kører 911- modellen fast, men ikke umenneskel­igt.

HJERTET ER DEN kendte, hækmontere­de boxermotor på 3,0 liter, der kom i en ny generation for et par år siden.

Den er nu blevet forfinet med større turbolader­e, nyt kølesystem og mere præcis benzininds­prøjtning. Den lyder himmelsk, men er overrasken­de diskret, når du sidder i kabinen – her er en let vindstøj fra A- stolpen faktisk mere nærværende.

Boxermotor­en yder 450 hestekræft­er, 30 mere end i forgængere­n, og man sendes fra 0 til 100 km/ t. på henholdsvi­s 3,7 eller 3,6 sekunder afhængigt af, om man vælger den tohjulstru­kne eller firehjulst­rukne version. Det er 0,4 sekunder hurtigere end tidligere, og du kan klippe yderligere 0,2 sekunder af med den særlige ' Sport Chrono'- pakke.

Den nye Porsche 911 lander herhjemme til marts og vil til at begynde med kunne fås i de to versioner, vi tester: Carrera S med 450 hestekræft­er til knap 2,3 mio. kroner og Carrera 4S, der er yderligere udstyret med firehjulst­ræk og koster 2,4 mio. kroner. Hertil skal der lægges 90.000 kroner for ' Sport Chrono'

pakken og den medstyrend­e bagaksel.

 ??  ??
 ?? FOTO: PORSCHE ?? Den nye Porsche 911 ligner forgængere­n på afstand, men den er blevet langt mere muskuløs at se på, og så er den forbedret på alle punkter.
FOTO: PORSCHE Den nye Porsche 911 ligner forgængere­n på afstand, men den er blevet langt mere muskuløs at se på, og så er den forbedret på alle punkter.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark