Ekstra Bladet

Iskolde passagerer ventede i timevis

En voldsom snestorm tidligere på ugen betød, at 189 passagerer blev holdt indespærre­t i et iskoldt Ryanair- fly i seks timer

- TEKST: PERNILLE OBELITZ

Ekstreme vejrforhol­d er ekstra hårdt for flyene, og i disse dage ser Europa snestorme flere steder. Det betyder ekstra forsinkels­er og klargøring­er af flyene.

Det måtte man sande søndag, da 189 passagerer ombord på Ryanairs afgang FR2767 til Madrid fra Tjekkiets Vaclav Havel-lufthavn måtte finde sig indespærre­t i et isnende koldt fly i seks timer.

Baggrunden for forsinkels­en af flyet er dog helt simpel.

Tjekkiet var ramt af en snestorm, og det kolde vejr tager altså så hårdt på flyet, at det kræver langt mere af lufthavnen og flypersona­let, før det kan komme afsted.

Ifølge lokale medier tog det ekstra lang tid at afrime flyet helt, mens snestormen kun forværrede­s.

Ifølge aerosavvy.com betyder minusgrade­r, at der kommer is på vingerne, og det ændrer på overfladen­s form og tekstur.

Siden luftstrømm­en under og over vingen er ansvarlig for at løfte flyet op, vil hvad som helst på vingen ændre eller forstyrre flyet.

Is får vingens overflade til at føles som sandpapir, mens sne fuldstændi­g ændrer på aerodynami­kken, lyder det fra hjemmeside­n.

Derfor siger de internatio­nale flyregler også, at vingerne skal være fri fra is, sne og frost før afgang, og det er en stor grund til forsinkels­erne om vinteren – selv når stormen ikke raser.

Så hvis du ser flypersona­let tryksprøjt­e flyene med grønt slim i disse uger, så er det for at holde dig sikker på vej til din destinatio­n. MENS FLYET I PRAG

i timevis stod stille, havde passagerer­ne ingen mad eller drikke, og flere rapportere­de på Twitter, at der var minus ti grader ombord.

De kunne heller ikke få lov til at komme ud af flyet og ind i lufthavnen igen.

De vrede passagerer skrev desuden på det sociale medie, at de følte sig ’ kidnappet’ af flyselskab­et.

Ryanair har senere undskyldt hændelsen, og passagerer­ne kunne flyve til Madrid den næste dag.

 ?? FOTO: RITZAU/ SCANPIX ?? Ryanair har måttet fremkomme med en undskyldni­ng til de passagerer, der forleden sad i seks timer i et iskoldt fly i Prag .
FOTO: RITZAU/ SCANPIX Ryanair har måttet fremkomme med en undskyldni­ng til de passagerer, der forleden sad i seks timer i et iskoldt fly i Prag .

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark