Ekstra Bladet

MYSTISKE MACHU PICCHU

Den gamle inkaby tager vejret fra en i mere end én forstand. Luften er tynd, og oplevelsen enestående

- TEKST OG FOTO: MAJA GRØNHOLDT JENSEN

Dis, tåge og skyer driver ind og væk igen. Den genkendeli­ge mørkegrønn­e bjergtop fra postkorten­e tårner sig op foran den bagvedligg­ende kæde, og forrest er de velbevared­e ruiner fra den gamle inkaby. Synet foran mig er blandt verdens syv vidundere: Machu Picchu i Peru.

Inkabyen Machu Picchu er omgærdet af mystik. Placeret i 2280 meters højde og omgivet af stejle skrænter er byen næsten umulig at opdage fra dalen. Sikkert et bevidst valg.

Men ingen ved med sikkerhed, hvad hensigten med Machu Picchu egentlig var. Nogle mener, at Machu Picchu var et religiøst samlingspu­nkt for dem, der havde viet deres liv til Solguden, mens andre mener, det var en rekreation­sby for inkaledere og adelsfolk.

UANSET HVEM DER

boede der, boede de der ikke længe. Det antages, at byen blev bygget omkring år 1440 af inkaherske­ren Pachacuti. Men allerede 100 år senere formoder man, at inkaerne af uvisse årsager forlod byen.

Machu Picchus eksistens blev glemt og først genopdaget i 1911 af den amerikansk­e historiker Hiram Bingham. Dog tyder dokumenter på, at en tysk iværksætte­r ved navn Augusto Berns fandt og plyndrede stedet allerede i 1867. Vigtigst er det dog, at de spanske erobrere aldrig opdagede byen og dermed aldrig fik muligheden for at smadre den. Derfor er Machu Picchu en af de mest velbevared­e inkabyer.

SYNET UD OVER

Machu Picchu fascinerer. Jo længere tid jeg kigger, jo flere detaljer opdager jeg. Samtidig er det et syn i konstant forandring. Det ene øjeblik driver mørke skyer med regn og torden ind, men kort efter bryder solen igen gennem skyerne og lyser inkabyen op. Jeg forestille­r mig, hvordan inkaerne mon levede, mens jeg bevæger mig ind og ud mellem de sagnomspun­dne ruiner.

Byen består af omkring 150 stenbygnin­ger med templer, grave og boliger, og man mener, at byen havde 750 indbyggere.

Selvom Machu Picchu ligger i et område, der kan være plaget af jordskælv, er ruinerne velbevared­e – sandsynlig­vis på grund af inkafolket­s særlige byggetekni­k. De murede uden mørtel. I stedet udhuggede de store stenblokke så præcist, at de passede sammen – som i et spil tetris. I Cuzco kan man for eksempel finde en mur med en 12- kantet sten, som på trods af de mange kanter passer perfekt med de omkringlig­gende sten. MIN RESPEKT FOR

inkafolket vokser, jo mere jeg bevæger mig rundt. Til fods har de taget den cirka 80 kilometer lange rejse fra Cuzco af det, som vi i dag kender som inkastien. Selv var jeg gennemblød­t af sved og meget forpustet efter de blot tre stejle kilometer til fods fra togstation­en i Aguas Calientes til indgangen af Machu Picchu.

Den mystiske inkaby kan nås på flere måder. Tusindvis af turister snører hvert år vandrestøv­lerne og går i dagevis ad inkastien. Andre hopper på toget i Cuzco eller Ollantayta­mbo og står af på endestatio­nen Aguas Calientes. Herfra kan man tage bus til toppen eller gå det sidste stykke. Busturen tager cirka 20 minutter, mens gåturen tager en time til to alt efter tempo. Hvordan man end når Machu Picchu, er det hele turen værd.

Jeg var gennemblød­t af sved og meget forpustet efter de blot tre stejle kilometer til fods

 ??  ?? Hvis Machu Picchu ikke allerede står på din ønskeliste over rejsemål, vil jeg anbefale dig at tilføje den omgående.
Hvis Machu Picchu ikke allerede står på din ønskeliste over rejsemål, vil jeg anbefale dig at tilføje den omgående.
 ??  ?? Man kan sagtens komme helt tæt på lamaerne, men pas på. Hvis man gør dem sure, sender de en spytklat efter en.
Man kan sagtens komme helt tæt på lamaerne, men pas på. Hvis man gør dem sure, sender de en spytklat efter en.
 ??  ?? Her kan man se inkafolket­s byggetekni­k. I stedet for at bruge mørtel, er stenene udhuggede, så de passer præcist sammen.
Her kan man se inkafolket­s byggetekni­k. I stedet for at bruge mørtel, er stenene udhuggede, så de passer præcist sammen.
 ??  ?? Udsigten er bjergtagen­de. Jeg kunne bruge timevis på at betragte Machu Picchu.
Udsigten er bjergtagen­de. Jeg kunne bruge timevis på at betragte Machu Picchu.
 ??  ?? Lamaerne går frit omkring og græsser på Machu Picchu.
Lamaerne går frit omkring og græsser på Machu Picchu.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? En velfortjen­t pause på toppen af vores ‘dune buggy’. Sørg for at spænde sikkerheds­selen inden afgang. Chauffører­ne giver den fuld gas.
En velfortjen­t pause på toppen af vores ‘dune buggy’. Sørg for at spænde sikkerheds­selen inden afgang. Chauffører­ne giver den fuld gas.
 ??  ?? Solnedgang i ørkenen.
Solnedgang i ørkenen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark