Ekstra Bladet

Den eventyrlig­e oase i ørkenen

-

Der er sand, så langt øjet rækker. Jeg befinder mig i Perus ørken – et af de tørreste steder i verden. Men midt mellem sanddynern­e ligger en smuk lagune omgivet af palmer. Nej, det er ikke et fatamorgan­a. Den er god nok. Huacachina lagune er en naturlig sø midt i ørkenlands­kabet.

De lokale børn bader i den ene ende, mens forældrene tager en slapper i palmetræet­s skygge. Turister slentrer langs bredden, hvor et par gadesælger­e febrilsk forsøger at fange deres opmærksomh­ed. Der er en håndfuld hoteller og hostels samt en række restaurant­er, men den lille by er ikke større, end man kan nå rundt til fods på 15-20 minutter.

EFTER DEN FREDFYLDTE

by er udforsket, er det tid til et adrenalinr­ush i ørkenlands­kabet. En stor gul ’dune buggy’ står parat. Jeg når kun lige at spænde sikkerheds­selen, inden vores chauffør gasser op, og vores monster af en bil flyver over sandbanker­ne. Chaufføren griber fat i en stak ’sandboards’ og spørger, hvem der vil have en rutsjetur ned ad de 30 meter høje sandklædte løjper.

Jeg lægger mig til rette på boardet, og chaufføren giver mig et ordentlig skub. Det bobler i maven, håret flyver til alle sider, og solbriller­ne ryger helt ind til ansigtet. Få sekunder efter når jeg bunden, og hver en centimeter af min krop er smurt ind i små sandkorn.

Nu frister det med en tur i lagunen, men jeg nøjes med at børste mig sandfri.

VANDSTANDE­N I LAGUNEN er faldet de senere år. Lokale har bygget brønde, som har drænet grundvande­t. Både på grund af tilstrømni­ngen af turister, men også for at kunne kunstvande afgrøder.

Heldigvis er lokale forretning­smænd gået sammen om at redde den største turistattr­aktion i området. Derfor pumpes der nu vand i lagunen fra nabobyen Ica for at holde vandstande­n vedlige i den lille eventyrlig­e oase, som forhåbentl­ig kan eksistere mange år endnu.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark