Ekstra Bladet

KURT LAGDE SIT LIV OM

Motion var en by i Rusland for den pensionere­de Kurt Terkelsen, men en læges alvorsord fik ham til at ændre levemåde

- TEKST: PATRICK THOMAS

Motion var en by i Rusland for Kurt, der fik et alvorsord af lægen, da han fik konstatere­t diabetes.

Klokken er syv, og 77- årige Kurt Terkelsen er i færd med at snøre sine sko. Det tredje par på bare et år. Hans nye liv har omkostning­er, men det er intet vejet op imod alt det positive, det bringer med sig.

Folk i Skibby kender ham som den vandrende mand med den gule vest. Og det er ikke uden grund. Den diabetesra­mte pensionist tilbagelæg­ger nemlig 12 kilometer på landevejen hver eneste dag.

– Det kan tælles på én hånd, hvor mange gange jeg har forsømt min daglige gåtur, siger Kurt Terkelsen.

Tilbage i januar 2018 var Kurt ved lægen, hvor han fik den nedslående besked, at hans blodtryk var faretruend­e lavt. Lægen spurgte ind til Kurts motionsmøn­ster, som på det tidspunkt var ikke- eksisteren­de.

– Jeg tænkte slet ikke på at motionere. Jeg tilbragte meget tid foran min computer, og når jeg skulle ned at handle, tog jeg bilen, selv om der blot er få hundrede meter til købmanden, siger Kurt Terkelsen.

NOGET MÅTTE GØRES,

og lægen anbefalede Kurt at begynde at gå. Ikke blot ned til købmanden, men derimod en fast længere gåtur på daglig basis. Lægen forsikrede ham om, at det ville hjælpe på ikke bare hans fysiske, men også hans mentale tilstand.

– I starten syntes jeg, det lød fjollet. Hvad skulle en gåtur dog kunne hjælpe? Set i bakspejlet tog jeg grueligt fejl, siger Kurt Terkelsen.

Små to kilometer startede Kurt ud med. Det var, hvad bentøjet kunne klare på det tidspunkt.

To kilometer blev til tre, og godt et år efter er det ikke unormalt, at Kurt tager bussen 12 kilometer nordpå, hvor han iklædt sin gule refleksves­t, en blinkende cykellygte og en skridttæll­er sætter det ene ben foran det andet og begiver sig hjemad.

KURTS HELBRED HAR

taget godt imod de mange kilometer på landevejen. Så godt, at hans sukkertal er nedadgåend­e. Derudover er hans blodtryk stabilt igen, hvorfor hans medicinfor­brug er reduceret.

Som sidegevins­t har han tabt sig 15 kilo fordelt på hele kroppen, og hans mentale til- stand er forbedret væsentligt.

– Før i tiden var jeg Dovne Kurt. I dag har jeg langt mere overskud, siger Kurt Terkelsen.

Og han har ikke planer om at stoppe med sine daglige gåture lige foreløbig. Han bliver efter eget udsagn ved lige så længe, kroppen tillader det.

Bedømt ud fra det seneste år er der da heller ikke meget, som tyder på, at landevejen­e ved Skibby fremover ikke vil blive betrådt af den vandrende mand i den gule vest, som har tilbagelag­t mere end 4000 kilometer siden sit besøg ved lægen.

Før i tiden var jeg Dovne Kurt. I dag har jeg langt mere overskud

 ?? FOTO: DANIEL DUFFAU- RASMUSSEN / JAKOB BOSERUP / PRIVATFOTO ??
FOTO: DANIEL DUFFAU- RASMUSSEN / JAKOB BOSERUP / PRIVATFOTO
 ?? PRIVATFOTO ?? Efter Kurt Terkelsen er begyndt at gå hver dag, har han reduceret sit medicinfor­brug og er gået markant ned i vægt.
PRIVATFOTO Efter Kurt Terkelsen er begyndt at gå hver dag, har han reduceret sit medicinfor­brug og er gået markant ned i vægt.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark