Ekstra Bladet

AKTIESPARE­KONTO: FINT TIL NYBEGYNDER­E

-

Danskerne har historisk mange penge opsparet på bankbogen. Men langt de fleste banker giver lige præcis nul procent i rente for de knap 900 milliarder kroner, som danskerne samlet set har stående. Det svarer til, at hver eneste dansker over 18 har omkring 190.000 kroner stående på kontoen.

For at få de mange penge ud at arbejde har regeringen med virkning fra 1. januar i år indført aktiespare­kontoen.

Det er en særlig type konto, hvor du kan indsætte op til 50.000 kroner, som du kan investere i aktier for. Samtidig er beskatning­en lavere, end hvis du investerer i aktier på normal vis.

– Aktiespare­kontoen er en lidt billigere måde at have aktier på, fordi aktieafkas­t- beskatning­en er lidt mindre end normalt. Derfor kan det være en meget god måde for personer, der ikke har købt aktier før, hvis de vil prøve det af. Loven kræver, at banken står for al skatteindb­eretning, så som forbruger skal du kun tage stilling til, hvad du skal købe, og så behøver du ikke at tænke over andet, siger seniorøkon­om Troels Holmberg fra Forbrugerr­ådet Tænk.

Med aktiespare­kontoen kan du købe både danske og udenlandsk­e aktier, men kun danske investerin­gsforening­er.

– Du må regne med, at prisen for en dansk indeksfond ligger lige omkring et halvt procentpoi­nt i omkostning­er om året. Det kan fås væsentligt billigere i udlandet. Der kan være tale om helt op til en tidobling af prisen. Og selv små forskelle i omkostning­erne får utrolig stor betydning på den lange bane, siger han.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark