Ekstra Bladet

DE UNGE FÅR DET HELE SERVERET

NI NI MIO. MIO. OM OM ÅRET: ÅRET: Historens bedst betalte superligas­piller – Andreas Bjelland – advarer mod udviklinge­n, hvor unge talenter får høje lønninger og bliver båret på hænder og fødder uden at få ’ tæsk’ af de voksne på træningsba­nen

- MADS GLENN WEHLAST KLAUS EGELUND mgw@ eb.dk; ege@ eb.dk

Sommeren 2018 var det bedste bevis på, hvor hurtigt tingene kan forandre sig i fodboldens forunderli­ge verden. Hvor kort tid der er fra stor skuffelse til enorm glæde. Fra frustratio­n til lykke. Andreas Bjelland blev først vraget til VM, men en måned senere scorede han historiens største superligak­ontrakt. Den 30årige midtstoppe­r blev med den fireårig aftale med FC København Superligae­ns ubetingede lønkonge. En aftale til en samlet værdi på 36 mil- lioner kroner. Altså ni millioner kroner årligt eller 750.000 kroner om måneden.

Dog fik han ved underskriv­elsen et større million- beløb i signon, som en naturlig del af lønpakken.

For mange penge

Han er vokset op i Fredensbor­g og Søllerød Vedbæk, men det var ikke med en guldske i munden.

Han slæbte bolde, pudsede støvler og fik tørre ’ tæsk’ på banen af de rutinerede drenge, da karrieren begyndte at tage fart i Lyngby for mere end ti år si- den.

Når Andreas Bjelland ser på udviklinge­n blandt unge talenter, mener han, at den drejer i en uheldig retning. Ikke mindst, når det handler om de mange penge, der er kommet i fodboldens verden.

– Der er kommet for mange penge i fodbold. Specielt til de unge spillere. Et ungt talent på 16 tror, han er guds gave til fodbolden, men to år senere kan han slet ikke spille fodbold.

– Jeg er nok lidt af den gamle skole, hvor holdningen er, at man i langt højere grad skal gøre sig fortjent til tingene. I dag får alle unge talenter det hele serveret, påpeger han.

– Jeg voksede op med en mentalitet, hvor jeg slæbte bolde på træningsba­nen, pudsede støvler og kendte min plads i hierarkiet. I dag bliver der passet meget på de unge, men det er ikke den rigtige måde, hvis du spørger mig. Selvfølgel­ig skal de også lære at få ’ tæsk’ på træningsba­nen.

– Jeg spiller på ingen måder hellig, men på et tidspunkt tror jeg, at filmen knækker, fordi de unge talenter nu kommer alt for let til pengene, mener Andreas Bjelland.

Stadion er noget særligt

Han er af den opfattelse, at det er forkert, at man som i FC Nordsjælla­nd har alle talenterne til at træne på stadion lige som Superligas­pillerne.

– Det at træne på stadion er noget man skal kæmpe for. Man skal gøre sig fortjent til det. Men i FC Nordsjælla­nd træner alle på stadion. Det burde i stedet for være en drøm for unge at spille på der. Nu er det bare normalt, fordi de træner der hver gang. For mig at se bør det i langt højere grad handle om, at man yder først og så opnår belønning.

– På mange måder er det blevet for nemt for de unge i dag. Hvis du sammenlign­er fodboldver­den med resten af samfundet, går det stærkt, og pengene er store. De unge har derfor let ved at blive et produkt af det spil, der kører hele tiden, mener han.

Et ungt talent på 16 tror, han er guds gave til fodbolden

Jeg spiller på ingen måder hellig, men på et tidspunkt tror jeg, at filmen knækker

 ?? FOTO: LARS POULSEN ?? Lønkongen Andreas Bjelland kender fra mere end ti års fodboldkar­riere hierarkiet. Nu topper han Superligen­s lønliste.
FOTO: LARS POULSEN Lønkongen Andreas Bjelland kender fra mere end ti års fodboldkar­riere hierarkiet. Nu topper han Superligen­s lønliste.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark