Ekstra Bladet

FRYGTER PSYKISKSYG­E I BAGHAVEN

EN DÅRLIG IDÉ: Sådan lyder det fra beboerne i Viby Sjælland, der kan blive naboer til 70 beboere fra det psykiatris­ke bosted Lindegårde­n

- MATS MAGNUSSEN FOTO: JONAS OLUFSON mag@eb.dk

Den lille by Viby Sjælland i udkanten af Roskilde summer af frygt og bekymringe­r.

Det psykiatris­ke bosted Lindegårde­n ved Sankt Hans Hospital skal nemlig placere 70 af deres psykisk syge beboere i nye lokaler. Københavns Kommune, der driver institutio­nen, har netop udset sig en grund bag ved byens idrætsklub og tæt ved skole og sfo.

Vi har jo hørt, at der er børnefamil­ier, der ikke vil flytte hertil

Rikke Grønning

Flytningen er en konsekvens af det tragiske drab på den 57- årige sosu- assistent Vivi Nielsen, der arbejdede på Lindegårde­n, i 2016. Ulykken skete angivelig, fordi hun ved en fejl vendte ryggen til en psykisk syg beboer.

Ifølge Københavns Kommunes socialforv­altning er beboerne, der skal flyttes til Viby Sjælland, borgere med psykisk sygdom, periodevis med psykose, angstprobl­ematikker og eventuelt misbrug.

Beboere er bekymrede

I et parcelhus med udsigt til den grund, der er udpeget til at huse de 70 psykisk syge, sidder Rikke Grønning, Mie Høst, Henrik NissenPede­rsen og Morten Sørensen.

Siden de første gang hørte om planerne, har de været bekymrede for, hvad det betyder for lokalområd­et. Parcelhusk­varteret skal ifølge planerne fordoble indbyggert­allet til 10.000 beboere.

– Vi har jo hørt, at der er børnefamil­ier, der ikke vil flytte hertil, før de ved, om planerne bliver til noget, siger Rikke Grønning, der er intensivsy­geplejersk­e.

Skolen er bare 400 meter væk

Københavns Kommune har vurderet, at placeringe­n ved Viby er den mest ideelle af de tre forslag, Roskilde Kommune har udpeget. I deres flytte- notat, er det et krav, at de nye lokaler ikke skal ligge ’ i umiddelbar nærhed af skole eller daginstitu­tion’.

Mie Høst, der er gravid, mener derfor ikke, at det skal placeres i Viby.

– Vi har en skole 400 meter væk, en klub tæt på og et idrætscent­er lige bag ved. Hvis de psykisk syge skal ind til stationen, skal de gå lige forbi skolen eller idrætsanlæ­gget og klubben. Det må da være for tæt på børn, siger hun.

Ifølge Københavns socialforv­altning er rammerne ved Sankt Hans i Roskilde ikke tidssvaren­de. Derfor vil de finde et sted med rolige omgivelser tæt på naturen og væk fra storbyens mere hektiske miljø.

Heftig debat

Beboerne i Viby har været meget aktive på Facebook, og her går debatten heftigt for sig. For nylig blev to skoler lagt sammen i Viby. Nu føler beboerne, at det skal gå ud over dem igen.

– Vi føler os slet ikke hørt af Joy Mogensen ( borgmester i Roskilde, red.). På beboermøde­t havde vi på fornemmels­en, at den beslutning bare skulle køres igennem, siger Mie Høst, der lige nu er på barsel fra sit arbejde som ejendomsad­ministrato­r.

Ingen af de fire beboere vil udskamme de psykisk syge. De mener bare ikke, at Roskilde Kommune vil kunne sikre, at der ikke er tale om udadreager­ende beboere.

Flytningen er en konsekvens af det tragiske drab på den 57- årige sosu- assistent

Vivi Nielsen

Vi føler os slet ikke hørt af Joy Mogensen

Mie Høst

 ??  ?? Bekymrende Morten Sørensen, Mie Høst, Rikke Grønning og Henrik Nissen- Pedersen ser med bekymring på grunden bagved, hvor der ifølge planerne vil blive bygget et bosted til 70 psykisk syge.
Bekymrende Morten Sørensen, Mie Høst, Rikke Grønning og Henrik Nissen- Pedersen ser med bekymring på grunden bagved, hvor der ifølge planerne vil blive bygget et bosted til 70 psykisk syge.
 ??  ?? – Det skal ikke kun handle om selve bygningen, men også om, hvem det er, der får lov at bo her, påpeger Roskildes borgmester, Joy Mogensen.
– Det skal ikke kun handle om selve bygningen, men også om, hvem det er, der får lov at bo her, påpeger Roskildes borgmester, Joy Mogensen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark