Ekstra Bladet

Bruger Apple til at undertrykk­e kvinder

SAUDI-ARABIEN: Techgigant­er lader brutalt diktatur overvåge og spore landets kvinder

- HEINE JØRGENSEN heine@ eb.dk

De kalder det et kongedømme, men reelt er Saudi- Arabien et brutalt diktatur, der tilgodeser en lille, meget rig elite af mænd.

Resten af landet og særligt kvinderne overvåges og straffes hårdt, hvis de overtræder landets middelalde­rlige love.

Der er dog intet middelalde­rligt over de systemer, som bruges til overvågnin­gen. Det gælder også en særlig app med navnet Absher. Den er ifølge nyhedsmedi­er INSIDER downloadet over en million gange fra både Google og Apples appbutikke­r.

De to amerikansk­e techgigant­er stiller nemlig gerne deres forretning til rådighed for appen, som myndighede­rne i Saudi- Arabien har skruet sammen.

Mændene bestemmer alt

Ideen med Absher er at løse banale problemer som at få betalt en parkerings­bøde.

Men også til det, som appen nu kritiseres for, nemlig at styre hvor, hvordan og hvornår kvinderne må bevæge sig rundt i landet og endda rejse ud af det.

Modsat de fleste andre lande er kvinderne i SaudiArabi­en underlagt et formynderi, hvor de både som børn, søstre og senere som hustruer altid skal have en mandlig værge.

Med appen kan mændene give deres kvinder ' tilladelse' eller lukke ned for deres bevægelses­frihed.

Mændene får også smsbeskede­r, når en kvinde forsøger at tjekke ind på et fly med sit pas.

Der kan også gå en besked til mændene, hvis kvinderne bevæger sig gennem andre store trafikknud­epunkter i landet eller på andre måder er blevet fanget af det omfattende overvågnin­gssystem i Saudi-Arabien.

Digitalt fængsel

På den måde befinder kvinderne reelt i et digitalt fængsel. Og det hjælper Apple og Google diktaturet og de undertrykk­ende mænd med at fastholde, mener flere kritikere.

Den slags apps hjælper med at undertrykk­e kvinder

'Apple og Google har regler imod apps, der indeholder trusler og chikane,' siger Human Rights Watch i en udtalelse om sagen til INSIDER.

' Den slags apps hjælper med at bryde menneskere­ttighedern­e og diskrimine­rer kvinder.'

Også Amnesty Internatio­nal er stærkt kritisk over for, at Apple og Google på den måde understøtt­er diktaturet i Saudi- Arabien.

'Sms-beskederne til mændene er bare endnu et eksempel på, hvordan sty-

ret undertrykk­er kvinder med hjælp fra teknologi.’

 ?? FOTO: FAISAL NASSER/ RITZAU SCANPIX ?? Bare det at bruge sit pas kan for en kvinde i Saudi-Arabien blive fatalt, fordi der omgående gives besked til hendes mand eller anden familie.
FOTO: FAISAL NASSER/ RITZAU SCANPIX Bare det at bruge sit pas kan for en kvinde i Saudi-Arabien blive fatalt, fordi der omgående gives besked til hendes mand eller anden familie.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark