Ekstra Bladet

Google og Facebook snupper det hele

-

når man læser high techDET SVIMLER, giganterne­s regnskaber for fjerde kvartal 2018. Facebook omsætter for 110 milliarder kr., Alphabet ( Googles ejerselska­b) for 256 mia. kr.

Men det er fremtidspe­rspektiver­ne, der kan give koldsved.

Alphabets sundhedsdi­vision Verily har udviklet prototypen på nogle sko, der måler din vægt og også slår alarm, hvis du falder. Flere målepunkte­r er under udvikling. Du kan også få gamacher, der røber, om du dyrker din yoga korrekt. En jakke, der tager mobilen. Monitorer, der styrer din søvn og måler din frugtbarhe­d.

hjælpsomt alt DET LYDER UMIDDELBAR­T sammen. Problemet er, at vores omgivelser kan tappe oplysninge­rne. Nogle af dem vil forsikring­sselskaber gerne have til rådighed, når de skal beregne risici. Vores data kan sælges for mange penge af Google og Facebook til firmaer, der kan målrette deres markedsfør­ing til folk, de véd interesser­er sig for bestemte områder.

allerede. Hvis vi har væVI KENDER DET ret i Venedig, bombardere­s vi det følgende år med tilbud fra lokale hoteller, biludlejer­e og restaurant­er. Vores færden bliver sammen med vore menneskeli­ge styrker og svagheder simpelthen målt op og solgt for formuer.

Inden vi bliver viljeløse ofre på endnu flere felter, tror jeg, tiden er inde til at lovgive om nogle begrænsnin­ger, selvom det er moderne at tro, markedet selv ordner alt.

sket i Tyskland, hvor Det DET ER NETOP føderale Kartelkont­or har givet Facebook ordre til ikke at kombinere brugerdata fra Instagram, Facebook og WhatsApp.

Tyskerne er grundige folk. Indgrebet sker efter tre års efterforsk­ning af konkurrenc­eforholden­e og omfanget af salg til annoncører.

Facebook forsvarer sig med, at firmaet er nødt til at være aggressivt for at stå sig over for konkurrent­er. Men den forklaring trækker ingen tårer, når man véd, at foretagend­et sidder på 95 pct. af det tyske sociale mediemarke­d.

Det er fremtidspe­rspektiver­ne, der kan give koldsved

og USA arbejdes der I STORBRITAN­NIEN også med at udtænke indgreb, som kan begrænse de få gigantfore­tagenders fortsatte monopolise­ring af snart sagt ethvert marked.

DET, som om kommissær HOS OS VIRKER

Margrethe Vestager i Bruxelles er den eneste danske politiker, der har blik for det ’ markedsdik­tatur’, der florerer.

Tiden er inde til, at andre vågner op.

 ?? FOTO: RITZAU SCANPIX ?? Facebook forsvarer sig med, at firmaet er nødt til at være aggressivt for at stå sig over for konkurrent­er. Men den forklaring trækker ingen tårer, når man ved, at foretagend­et sidder på 95 pct. af det tyske sociale mediemarke­d.
FOTO: RITZAU SCANPIX Facebook forsvarer sig med, at firmaet er nødt til at være aggressivt for at stå sig over for konkurrent­er. Men den forklaring trækker ingen tårer, når man ved, at foretagend­et sidder på 95 pct. af det tyske sociale mediemarke­d.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark