Ekstra Bladet

BANKS OF ENGLAND

Per Wind og Thomas Sørensen hylder målmanden Gordon Banks, der gjorde England til verdensmes­tre i 1966 og som huskes for specielt én gylden redning

- FOTO: AFP/ RITZAU SCANPIX TROELS CHRISTENSE­N JAN JENSEN tch@ eb.dk; jaj@ eb.dk

Han var ikke iført noget så mærkeligt som målmandsha­ndsker. Til gengæld havde han tit monteret sin sixpence, når han tog plads mellem stængerne.

Gordon Banks tilhørte en anden tid, men den engelske målmand udførte alligevel nogle atletiske mirakler på stregen, der blev historiske og for mange står lyslevende i dag.

Også selv om han mistede det ene boldøje efter en trafikulyk­ke. I går lukkede han det andet. Han blev 81 år.

Idolet

– Banks var jo en legende og mit idol sammen med Lev Jashin ( russisk målmandsle­gende, red.), siger den tidligere landsholds­målmand, 63- årige Per Wind.

– Det var pudsigt, at han stoppede i 1973, hvor jeg fik min debut hos Frem. Men jeg kan tydeligt huske ham fra de første Tipslørdag­e og også for det engelske landshold. Han var en fantastisk målmand, og hans redning på Pelés hovedstød står jo som en af historiens største.

– Den viste, hvor reaktionss­tærk og atletisk han var på det tidspunkt. Senere fremstod han først og fremmest som en meget robust og stabil keeper, der sjældent lavede fejl, fortæl- ler Per Wind, der i dag er teamchef i FC København.

Referencen til Pelés hovedstød peger tilbage til den episode, der var med til at give ham kælenavnet ’ Banks of England’.

Hans redning på Pelés hovedstød står jo som en af historiens største

Under voldsomt pres

Vi skruer tiden tilbage til 1970 til VM i Mexico, hvor de forsvarend­e mestre fra England mødte de kommende verdensmes­tre fra Brasilien. I Guadalajar­a var luften tynd, heden enorm og englændern­e led under de fremmedart­ede forhold. Brasilien derimod

følte sig godt tilpas, og de udsatte England for et voldsomt pres.

Den brasilians­ke anfører, Carlos Alberto, sendte en

lang, flad bold ned langs højre sidelinje, hvor den hurtige fløj Jairzinho fangede den og rykkede forbi den engelske back Terry Cooper. Jairzinho afleverede med en følt bold perfekt ind over til bageste stolpe, hvor Pelé steg til vejrs inde i det lille felt og knaldhårdt headede bolden ned mod det nærmeste hjørne.

Alt var udført til perfektion, og Pelé råbte begejstret ’ Golo’. Men der var ikke mål. Gordon Banks havde et splitsekun­d til at handle.

Han vidste instinktiv­t, at han ikke kunne nå at gribe bolden, og for ikke at give Pelé en returbold reagerede han ved med sin højre hånd at komme under bolden, da den ramte jorden en halv meter fra målstregen, og så skovlede han den over målet.

Troede der var mål

Banks skyndte sig på benene for at gøre sig klar til hjørnespar­ket, men så brød han sammen af grin efter en lille ordvekslin­g i feltet.

’ Jeg troede, der var mål’, sagde Pelé.

’ Det gjorde vi begge to, sagde Banks.

’ Du er blevet gammel, Banksy, du plejede at holde den slags bolde’, sagde forsvarere­n Bobby Moore.

Den mytiske redning overskygge­de næsten, at Gordon Banks blev verdensmes­ter med England i 1966.

Det var ikke mindst hans fortjenest­e, og han nåede både at parere og gribe rigtigt mange bolde i sin lange men også brogede karriere, som blandt andet talte 73 landskampe.

Banks kæmpede i de sidste år af sit liv med en kræftdiagn­ose, som han stod offentligt frem med i 2015. Han efterlader sig hustru og tre børn.

 ??  ??
 ?? FOTO: AFP/ RITZAU SCANPIX ?? Banks viser sine atletiske evner i en kamp for Stoke i 1969.
FOTO: AFP/ RITZAU SCANPIX Banks viser sine atletiske evner i en kamp for Stoke i 1969.
 ??  ?? Ved de olympiske lege i London i 2012 bar Gordon Banks den olympiske flamme foran Wembley Stadion.
Ved de olympiske lege i London i 2012 bar Gordon Banks den olympiske flamme foran Wembley Stadion.
 ?? FOTO: AFP/ RITZAU SCANPIX ?? Gordon Banks ses helt til venstre, mens anfører Bobby Moore bæres i guldstol med VM- trofæet.
FOTO: AFP/ RITZAU SCANPIX Gordon Banks ses helt til venstre, mens anfører Bobby Moore bæres i guldstol med VM- trofæet.
 ?? FOTO: AFP/ RITZAU SCANPIX ?? Tyskeren Wolfgang Weber ( tv.) scorer mod England i VM- finalen i 1966, mens forsvarssp­illeren Norbert Stiles og målmand Gordon Banks spræller forgæves. Det hele endte dog med engelsk triumf.
FOTO: AFP/ RITZAU SCANPIX Tyskeren Wolfgang Weber ( tv.) scorer mod England i VM- finalen i 1966, mens forsvarssp­illeren Norbert Stiles og målmand Gordon Banks spræller forgæves. Det hele endte dog med engelsk triumf.
 ?? FOTO: GETTY IMAGES ?? Legendaris­k Den legendaris­ke redning af Pelés ellers perfekte hovedstød ved VM i Mexico i 1970. Pelé var sikker på, at den ville gå ind.
FOTO: GETTY IMAGES Legendaris­k Den legendaris­ke redning af Pelés ellers perfekte hovedstød ved VM i Mexico i 1970. Pelé var sikker på, at den ville gå ind.
 ?? FOTO: AP ?? Vede FIFA’s 100 års jubilæum i 2004 præsentere­r Pelé billedet af redningen fra VM i 1970 for Gordon Banks.
FOTO: AP Vede FIFA’s 100 års jubilæum i 2004 præsentere­r Pelé billedet af redningen fra VM i 1970 for Gordon Banks.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark