Ekstra Bladet

Hænderne fulde på den hårde måde

- FOTO: GLYN KIRK/ RITZAU SCANPIX

Gordon Banks fik aldrig noget foræret fra fødslen i et fattigt arbejderkv­arter i Sheffield, hvor hans far drev illegal bookmakerv­irksomhed. Gordon måtte som 15- årig tage job hos en lokal kul– og koks- købmand.

Selv om han var en af verdens bedste målmænd, har Gordon Banks absurd nok aldrig stået i en af de helt store klubber.

I 1959 skiftede han fra Chesterfie­ld til Leicester i den bedste engelske række og fik 150 kroner om ugen i løn, før han måtte lide den tort at blive fyret som nybagt verdensmes­ter. Leicester foretrak en ung Peter Shilton.

Skræmt af prisen

Liverpool blev skræmt væk af en uhørt pris på en halv million kroner, og så havnede Banks i Stoke City, hvor han fik en række fantastisk­e år.

– Han var en kæmpe stjerne i Stoke, fortæller en af Banks senere efterfølge­re, danske Thomas Sørensen, fra Melbourne.

– Det er han selvfølgel­ig på grund af sin fantastisk­e karriere, men han er det ikke mindst, fordi han som æresforman­d for klubben næsten har givet sit liv for klubben. Du har set ham lørdag efter lørdag, hvor han har stået og fortalt historier til folk, og han har også repræsente­ret klubben udadtil.

En gentleman

– Det er sjovt, at den redning kom til at overskygge alt andet, blandt andet hans verdensmes­terskab, men til gengæld har den gjort ham udødelig og vel Ved nyheden om Gordon Banks død draperede Stoke- fans statuen af ham med klub- halstørklæ­der ved klubbens stadion. Banks havde nogle fantastisk­e år i Stoke efter VM- triumfen i 1966. nok mere kendt ude i verden end de andre VM- helte.

– Jeg har selv mødt ham adskillige gange, og han var en virkelig behagelig gentleman. Jeg er sikker på, at Stoke vil gøre meget ud af at markere hans død, siger Thomas Sørensen, der stod på mål for klubben i syv år.

Banks var i Stoke frem til en tragisk bilulykke i 1972. Her mistede han synet på sit ene øje og opgav karrieren. Troede alle.

Men fem år senere dukkede han nemlig pludselig op i Fort Lauderdale i Florida, hvor han trods sit handicap blev en superstjer­ne over to sæsoner.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark