Ekstra Bladet

LOVEDE SKATTEKRON­ER TIL PENGEMÆND

- MARIE NØRGAARD JAMES KRISTOFFER MILES marien@ eb.dk jkm@ eb.dk

Den tidligere erhvervsma­nd Klaus Riskær Pedersen er endnu en gang centrum for historier om kreativ omgang med pengestrøm­me.

Ekstra Bladet kan i dag afsløre, at den tidligere bedrageri- og mandatsvig­dømte iværksætte­r, som i dag er snublende tæt på at blive opstilling­sberettige­t til Folketinge­t, sidste år forsøgte at udlove offentlige partistøtt­ekroner plus 50 pct. i rente til pengemænd, der ville støtte ham i kampen for at blive folketings­politiker.

I en mail, som Ekstra Bladet er kommet i besiddelse af, skriver Klaus Riskær Pedersen til potentiell­e bidragsyde­re, at de kan gøre en god investerin­g ved at låne ham penge.

Af mailen, der er skrevet i november sidste år, fremgår det, at Riskær har forsøgt at indsamle 400.000 i få, store portioner fra private bidragsyde­re. Penge, han lover at betale tilbage til donorerne med gunstig rente, hvis han kommer i Folketinge­t. Med skattekron­er i form af offentlig partistøtt­e:

’ Lykkes det at få godkendt partiet, har jeg svært ved at se os få mindre end 20- 30.000 stemmer på landsplan, selvom vi ikke kommer ind ( koster 70.000 stemmer). I så fald modtages betydelig partistøtt­e til at afvikle de lån vi har optaget for at få partiet på valg og i valgkamp’, skriver Klaus Riskær.

I mailen udlover Klaus Riskær en favorabel gevinst på hele 50 pct., hvis han modtager 100.000 i støtte.

’Jeg tilbyder for et lån, at 100.000 kr. udbetalt godtgøres med et gældsbrev på 150.000 kr, som afdrages over de første 36 måneder efter valgdagen. Der tilskrives ikke rente’.

Klaus Riskær Pedersen understreg­er i mailen, at hvis han ikke opnår nok partistøtt­e, vil lånet gå tabt. Riskær betoner, at ’det er den risiko, jeg kompensere­r med kursgevins­ten på 50.000 kr.’

Ifølge ekspert i partistøtt­e, valgforske­r Roger Buch fra Danmarks Medie- og Journalist­højskole, er Klaus Riskær Pedersens forslag klokkeklar­t ulovligt, hvis det føres ud i livet.

– Det er klart ulovligt. Ikke at bede om pengene eller at låne dem med rente. Men man må ikke bruge den offentlige partistøtt­e til at tilbagebet­ale gæld på den måde, siger Roger Buch til Ekstra Bladet.

– Den offentlige partistøtt­e udbetales i starten af året til brug i indeværend­e år. Det vil sige, at man næste år får partistøtt­e på baggrund af, hvor mange stemmer, man har opnået ved valget i 2019. Men de penge, man får i 2020 i partistøtt­e, de skal bruges i 2020.

– Og man kan ikke afdrage gæld til bidragsyde­re?

– Nej, for det er en udgift, man har haft det foregående år. Det kan man simpelthen ikke. Det vil være klart ulovligt, hvis det finder sted. Det, som andre partier gør, er at tage penge til at afdrage gammel gæld fra medlemsind­tægter eller sponsorind­tægter. Det, som Klaus Riskær gør her, er, at han siger helt klart, at han vil bruge partistøtt­ekronerne på tilbagebet­alingen. Og det er klart ulovligt, hvis han altså fører det ud i livet, siger Roger Buch.

I så fald modtages betydelig partistøtt­e til at afvikle de lån vi har optaget for at få partiet på valg og i valgkamp Klaus Riskær

Andre har taget imod

Ekstra Bladet har været i kontakt med en af modtagerne af Riskærs tiggergang­s- mail. Han sagde nej til tilbuddet, som han kalder ’ tosset’.

Ekstra Bladet har forsøgt at få en kommentar fra valgkontor­et i Økonomi- og Indenrigsm­inisteriet. De ønsker ikke at kommentere den konkrete sag, men oplyser, at partistøtt­e, som udbetales i 2020, ’ ikke kan bruges til aktivitete­r, der foregik i forbindels­e med valget i 2019’.

Riskær har forsøgt at indsamle 400.000 i få, store portioner fra private bidragsyde­re

Det er klart ulovligt Valgforske­r Roger Buch

 ??  ?? Mailen fra Klaus Riskær Pedersen viser, at den tidligere erhvervsma­nd har lovet partistøtt­ekroner med gunstig rente som tilbagebet­aling af lån fra pengemænd.
Mailen fra Klaus Riskær Pedersen viser, at den tidligere erhvervsma­nd har lovet partistøtt­ekroner med gunstig rente som tilbagebet­aling af lån fra pengemænd.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark