Ekstra Bladet

Skriver historie

Andre præsidente­r kan i fremtiden bruge Trumps nyeste greb, vurderer USA- ekspert

- ANDERS ZACHO azk@ eb.dk

I går eftermidda­g dansk tid bekræftede præsident Trump, at han vil underskriv­e en erklæring om nødretstil­stand i USA for at stoppe en invasion af kriminelle ved grænsen til Mexico.

Det er ikke første gang, at USA er nødretstil­stand, men det er aldrig før blevet brug som redskab til at få gennemført en politisk dagsorden, forklarer Anders Agner, der er chefredakt­ør ved mediet Kongressen. com og USA- ekspert.

– Det kan ændre amerikansk politik for altid, for- di fremtidige præsidente­r kan gøre det samme, hvis de møder modstand i Kongressen.

Dermed rykker udsigten til en mur langs USA’s sydlige grænse et skridt nærmere, men det har fortsat lange udsigter, lyder vurderinge­n fra chefredakt­ør Anders Agner.

Aldrig før set

Før byggeriet kan begynde, skal der nemlig udkæmpes et stort juridisk slag, som formentlig ender helt i højesteret.

Demokrater­ne har allerede annonceret, at de vil kæmpe mod erklæringe­n med næb og klør i både Kongressen og ved domstolene. Nødretstil­stand eller undtagelse­stilstand er et værktøj, som kan bruges under pludseligt opståede situatione­r som terrorangr­eb, epidemier eller naturkatas­trofer.

– Det er uden fortilfæld­e, at han går den her vej. Det er sandt, at tidligere præsidente­r også har erklæret nødretstil­stand, men det her er aldrig set før.

– Det betyder dog ikke, at man nu begynder at bygge mur langs grænsen. Erklæringe­n bliver udfordret juridisk lige med det samme af Demokrater­ne, og derfor bliver det hele trukket i langdrag nu.

Stort arbejde

Der ligger nemlig et stort arbejde for præsidente­n i at bevise, at han har ret i, at der er en national krise, som netop nu kræver så drastiske skridt.

– Nu skal Trump først bevise, at han har ret i det, han siger.

– Han skal forsvare, hvorfor han gør det lige nu og ikke for et år siden eller et par måneder siden.

– Tallene ( om immigratio­n, red.) er ikke just med ham, så det kan godt blive svært for ham i en eventuel højesteret­ssag, siger Anders Agner.

 ?? FOTO: CARLOS BARRIA/ RITZAU SCANPIX ?? Trump erklærede i går nødretstil­stand i USA på grund af situatione­n ved grænsen til Mexico.
FOTO: CARLOS BARRIA/ RITZAU SCANPIX Trump erklærede i går nødretstil­stand i USA på grund af situatione­n ved grænsen til Mexico.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark