Ekstra Bladet

NETHANDEL TAGER LIVET AF LEGENDARIS­K BUTIK

NETTET STRAMMES: Tegneserie­butikken Fantask kan ikke køre videre økonomisk

- SØREN SCHMIDT FOTO: HENNING HJORTH ss@ eb.dk

Da Ekstra Bladet møder Marit Nim, starter hun med at undskylde for, at hun har let til tårer denne dag.

Hun har nemlig taget beslutning­en om at lukke sit elskede Fantask, som er en af verdens ældste butikker af sin slags.

– Jeg er ret emotionel omkring det hele. Jeg er meget ked af det. Det er helt forfærdeli­gt, siger hun.

Det har været en bitter pille at sluge for Marit Nim, men nu må hun sande, at det ikke længere er muligt at fortsætte, hvis der ikke kommer flere kunder i butikken på Sankt Peders Stræde i København.

– Jeg har ejet Fantask i ti år, og jeg har arbejdet her i 24 år.

– Det begyndte stille og roligt at gå ned ad bakke. Hvert år var der mindre, end der var året før. Vi har prøvet at spare os ud af det, men på et eller andet tids- punkt kan man ikke blive ved, fortæller hun.

Køber på nettet

Derfor har Marit Nim nu taget den triste beslutning om at lukke den historiske butik. Den officielle lukkedato er sat til 29. juni.

– Nu er vi nået dertil, hvor vi ikke rigtig kan overskue, hvordan det skal kunne fortsætte, som det går nu.

– Når det er sagt, så håber vi jo selvfølgel­ig, at vi på en eller anden måde kan finde en løsning, siger hun.

Den dårlige omsætning hænger ifølge Marit Nim sammen med, at folk i dag vælger at handle på nettet i stedet for i en fysisk butik.

– Omsætninge­n står ikke mål med, hvad det koster af udgifter. Folk er meget prisbevids­te og spørger, hvorfor det koster, hvad det koster. Og svaret er, at hvis man skal have en butik og kunne servicere og vejlede kunder, så koster det mere, end det gør på internette­t.

– Der er en meget stigende tendens til, at folk kommer ind og spørger efter noget, og så siger de, at de lige skal tænke over det, men så går de hjem og køber det på nettet i stedet, siger hun.

En lille familie

Medarbejde­rne i Fantask ser sig selv som en lille familie.

Der er nemlig flere af dem, som har været der i mange år.

– Jeg ved godt, at mange måske synes, det er underligt, men Fantask er mit andet hjem, siger Ditte Jensen, som har arbejdet i Fantask i ti år.

– Vi er allesammen kommet som kunder i Fantask, og der er ikke nogen af os, der kan forestille os en hverdag uden Fantask. Men det kan ikke fortsætte, som det går nu, fortsætter Marit Nim.

Marit Nim holder liv i et lille håb om, at det kan nå at vende, før de officielt lukker.

Men hun er ikke interesser­et i at sælge til nogen, som ikke vil drive butikken videre i samme ånd.

Folk kommer ind og spørger efter noget. Så siger de, at de lige skal tænke over det, men går hjem og køber det på nettet i stedet

 ??  ?? Sidste kapitel – Jeg er meget ked af det. Det er helt forfærdeli­gt, siger Marit Nim, der har ejet Fantask i ti år og arbejdet i butikken i 24 år.
Sidste kapitel – Jeg er meget ked af det. Det er helt forfærdeli­gt, siger Marit Nim, der har ejet Fantask i ti år og arbejdet i butikken i 24 år.
 ??  ?? 17- årige Mads Christoffe­rsen er på besøg hos Fantask for første gang. Men han har lagt mærke til butikken mange gange, når han er gået forbi. Han er ked af at høre, at den nu må lukke. – Det er da synd. Det er jo en butik med historie bag sig. Der er noget for enhver smag, så det er trist, at sådan noget ikke kan holdes ved lige.
17- årige Mads Christoffe­rsen er på besøg hos Fantask for første gang. Men han har lagt mærke til butikken mange gange, når han er gået forbi. Han er ked af at høre, at den nu må lukke. – Det er da synd. Det er jo en butik med historie bag sig. Der er noget for enhver smag, så det er trist, at sådan noget ikke kan holdes ved lige.
 ??  ?? Adonis Falck og Soho Rezanejed var gået i Fantask for at købe Hentai. – Det er virkelig forfærdeli­gt. Duften af nye bøger hernede er meget speciel. Jeg plejede at købe Dragon Ball- bøger hernede, da jeg var teenager, siger Adonis Falck. – Alt er på vej til at blive digitalise­ret. Der er ikke så meget fysisk kontakt mere, siger Soho Rezanejed.
Adonis Falck og Soho Rezanejed var gået i Fantask for at købe Hentai. – Det er virkelig forfærdeli­gt. Duften af nye bøger hernede er meget speciel. Jeg plejede at købe Dragon Ball- bøger hernede, da jeg var teenager, siger Adonis Falck. – Alt er på vej til at blive digitalise­ret. Der er ikke så meget fysisk kontakt mere, siger Soho Rezanejed.
 ??  ?? Amanda Jakobsen og Thomas Broby Nielsen er på besøg hos Fantask, fordi Amandas far har fortalt om butikken. – Jeg synes, det er rigtig vigtigt, at der findes de lidt mere nørdede butikker, i stedet for at det kun er på internette­t, siger Amanda Jakobsen. – Jeg foretrække­r at købe ting i butikken, så jeg kan se dem, når jeg køber dem, siger Thomas Broby Nielsen.
Amanda Jakobsen og Thomas Broby Nielsen er på besøg hos Fantask, fordi Amandas far har fortalt om butikken. – Jeg synes, det er rigtig vigtigt, at der findes de lidt mere nørdede butikker, i stedet for at det kun er på internette­t, siger Amanda Jakobsen. – Jeg foretrække­r at købe ting i butikken, så jeg kan se dem, når jeg køber dem, siger Thomas Broby Nielsen.
 ??  ?? De to stiftere af Fantask, Søren Pedersen og Rolf Bülow, tog i 1971 til England med en lastvogn, hvor de købte tegneserie­r, som de tog med hjem og solgte i butikken. Siden har legender som Stan Lee og Carl Barks været forbi butikken på Sankt Peders Stræde.
De to stiftere af Fantask, Søren Pedersen og Rolf Bülow, tog i 1971 til England med en lastvogn, hvor de købte tegneserie­r, som de tog med hjem og solgte i butikken. Siden har legender som Stan Lee og Carl Barks været forbi butikken på Sankt Peders Stræde.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark