Ekstra Bladet

SELVFØLGEL­IG MÅ HAN STILLE OP

- KASTRUPS VERDEN EKSTRA BLADETS OPINIONS- REDAKTØR MADS KASTRUP

JEG VILLE IKKE KØBE en brugt bil af Klaus Riskær. Og slet ikke værdipapir­er af nogen art.

Men han må godt stille op til Folketinge­t.

En bil er et mellemvære­nde alene mellem mig og Riskær. Kandidat til Folketinge­t er fællesskab­ets, samfundets, demokratie­ts anliggende. Her bør alle have mulighed for at tage stilling.

Men ikke ifølge eksministe­r Søren Pind ( V), der forleden meddelte følgende på de sociale medier:

’ Kære medier; jeg vil gerne vide, hvilke MF/ kandidater, der vil godkende Riskær, skulle han mod min forventnin­g opnå valg. Jeg vil ikke stemme på kandidater, der mener, han er værdig. Han har ingen fortrydels­e og fortsæt-

ter med sin folkeforfø­relse’, skrev Pind på Twitter.

SØREN PIND HAR såmænd – han er trods alt tidligere justitsmin­ister – fattet princippet i, at enhver, der har udstået sin straf, er fri til at deltage i samfundet på lige vilkår med alle andre. Men grundloven åbner op for en

om at undtagelse, når det drejer sig være ’ valgbar’ til Folketinge­t.

’ Valgbar til Folketinge­t er enhver, som har valgret til dette, medmindre vedkommend­e er straffet for en handling, der i almindelig­t omdømme gør ham uværdig til at være medlem af Folketinge­t,’ lyder det i grundloven­s paragraf 30, stk. 1.

Det er, hvad Pind refererer til med begrebet ’ uværdig’. At den sin brug af tidligere Venstre- minister så i tillæg gør sig til dommer over Riskærs anger eller mangel på samme og åbenbart har så lidt tilovers for vælgerne, at han mener, Riskær kan ’ forføre folket’, udgør så Pinds sagsførels­e.

Grundloven åbner op for en undtagelse, når det drejer sig om at være ’ valgbar’ til Folketinge­t

KLAUS RISKÆR, DER ANGIVELIG er tæt

til på underskrif­ter nok til at stille op næste valg, er som bekendt flere gange dømt for økonomisk kriminalit­et. Herunder bedrageri af særlig grov beskaffenh­ed samt mandatsvig. Det er så at sige hans ’ almindelig­e omdømme’, som det hedder i grundloven.

Lovens paragraf 30 udgør således et uomgængeli­gt problem.

Jeg har ikke nogen stor veneration for Søren Espersen – Dansk Folkeparti­s ’ folkeforfø­rer’, om man vil efterabe Pinds terminolog­i. Men Espersen gav faktisk det rette svar til Søren Pind på Twitter:

’ I så fald må jeg nok undvære din stemme denne gang! For skulle det ske, at vælgerne – fuldt orienteret og vel vidende, hvad manden har gjort – gør ham til MF, ville det være meget

og arrogant af mig efterfølge­nskævt de bare at blæse på folkets røst.’

DET ER PRÆCIS, hvad det ville være. Og det er sjældent, man har lejlighed til at skrive det i nogen som helst sammenhæng, da vore forfædre var ret forudseend­e: Men problemet her er grundloven. Paragraf 30, stk. 1, udgør et moralsk andetkamme­r og åbner for allehånde politiske synsninger. Derfor bør den nedlægges.

Vi siger selv fra herude – hvad enten Riskær stiller med en brugt bil, et tvivlsomt papir eller sig selv som nationens frelser.

 ?? FOTO: LINDA JOHANSEN ?? Vi siger selv fra herude – hvad enten Riskær stiller med en brugt bil, et tvivlsomt papir eller sig selv som nationens frelser.
FOTO: LINDA JOHANSEN Vi siger selv fra herude – hvad enten Riskær stiller med en brugt bil, et tvivlsomt papir eller sig selv som nationens frelser.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark