Ekstra Bladet

SÅDAN UNDGÅR DU DET

Chikane på arbejdspla­dsen kan være ødelæggend­e, men det er muligt at komme det usunde arbejdsmil­jø til livs

- TEKST: EMMA BOHN VINKEL

Mere end hver femte lønmodtage­r har været udsat for chikane på jobbet inden for et år. Med chikane menes der mobning, sexchikane og vold eller trusler om vold. Det vurderer Arbejderbe­vægelsens Erhvervsrå­d baseret på tal fra Det Nationale Forsknings­center for Arbejdsmil­jøs undersøgel­se om danskernes arbejdsmil­jø.

Konsekvens­erne af det dårlige arbejdsmil­jø kan være invalidere­nde for den enkelte, og det kan påvirke hele arbejdspla­dsen.

TALLENE OVERRASKER ikke de eksperter, Ekstra Bladet taler med. Mille Mortensen, forsker ved Københavns Universite­ts Institut for Psykologi, har arbejdet med mobning på arbejdspla­dsen siden 2012.

– I den tid, målingerne har fundet sted, er tallene kun faldet meget lidt, og det er bekymrende, siger hun.

Når det kommer til voldschika­ne, er der noget, der tyder på, at der er tale om en stigning. Måske fordi ofrene siger fra i højere grad end tidligere.

– Stigningen kan skyldes, at vold og trusler er et arbejdsmil­jøproblem, der italesætte­s meget tydeligere end tidligere. I dag finder man sig ikke i det, siger Lars Peter Andersen, psykolog og ph.d. ved Arbejdsmed­icinsk Klinik i Herning.

Især personer med omsorgsarb­ejde udsættes for vold eller trusler om vold, hvor det sjældent handler om vold kollegerne imellem.

– Det sker oftest i fag, hvor man arbejder tæt sammen med borgere, der har det svært. Når de bliver frustrered­e og mangler et sprog, så sparker, slår og spytter de i stedet, lyder det fra Lars Peter Andersen.

MOBNING BEHØVER heller ikke nødvendigv­is at være mellem kolleger eller kollega og leder.

Risikoen for at blive syg er dog langt større, hvis man bliver mobbet af en kollega frem for en borger eller klient.

– Relationen til borgeren er ofte kortvarig, hvorimod du forhåbentl­ig har en langvarig relation til dine kolleger. Så der er generelt mindre på spil, hvis det er en borger, der krænker, end hvis det er en kollega, siger Mille Mortensen og fortsætter:

– Der er ingen mennesker, der kan holde til at opleve sig udstødt fra fællesskab­et i længden. Vi bliver meget syge af ikke at opleve os som en accepteret del af arbejdsfæl­lesskabet.

Dialog er samtlige eksperters første råd til, hvordan chikane på arbejdspla­dsen kan kommes til livs. Også selvom det kan føles tabuiseret at indrømme, at man føler sig chikaneret.

– Det kan føles skamfuldt at blive mobbet, men det er det ikke. Meget mobning starter ved en konflikt, og vi kan alle ende i en konflikt.

– Når det sker, er ledere og kolleger medansvarl­ige for at få løst konflikten. Det sker desværre ikke altid, lyder det fra Eva Gemzøe Mikkelsen, lektor i arbejdsog organisati­onspsykolo­gi på Syddansk Universite­t og ph.d. i mobning på arbejdspla­dsen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark