Ekstra Bladet

Hjernen overrasker videnskabe­n igen

Banebryden­de nye opdagelser tvinger forskere til at revurdere fundamenta­le opfattelse­r af hjernen

-

Hele salen måbede, da en gruppe forskere fra University of Alabama i Birmingham sidste år præsentere­de deres nyeste forskning ved det årlige møde for Society of Neuroscien­ce – verdens førende hjernefors­kere. Da de smækkede mikroskopi- billeder af vævsprøver fra sunde menneskehj­erner op på det store lærred, viste de nemlig noget, som ingen troede muligt. Billederne afslørede bakterier i hjernecell­erne. Og det er stik imod den gængse opfattelse af, at hjernen er totalt steril. Hidtil har bakterier i hjernen kun været forbundet med forfærdeli­ge infektione­r og ofte livsfarlig­e sygdomme som meningitis og hjernebetæ­ndelse – men nu tyder det altså på, at harmløse bakterier lever i hjernen på helt almindelig­e sunde og raske personer.

Hjernen har ellers været anset som kroppens svar på Fort Knox, hvor kun ilt og de vigtigste næringssto­ffer får adgang. Alt andet – har man troet – holdes ude af et netværk af celler, der omringer blodkarren­e omkring hjernen og fungerer som en beskyttels­esbarriere mellem hjernen og blodet. At bakterier spiller pus med hjernen er der såmænd ikke noget nyt i. I det seneste årti har videnskabe­n fundet klare beviser for, at bakteriern­e i tarmen påvirker vores humør og adfærd samt risikoen for at udvikle neurologis­ke sygdomme som Alzheimers og Parkinsons. Bakteriern­e i tarmen påvirker dog hjernen indirekte ved at sende signaler via blodet og nerver, der forbinder tarmen og hjernen. Men med bakteriell­e beboere i hjernen er det bestemt også muligt, at de kan have en mere direkte effekt.

OPDAGELSEN AF bakteriern­e skete

– som så mange andre banebryden­de fund – ved et uheld. Forsknings­holdet bag fundet forsker i skizofreni og har længe undersøgt præservere­t hjernevæv fra raske og skizofreni- ramte afdøde for at identifice­re forskelle. Allerede for fem år siden bemærkede de i hjernevæve­t nogle særlige rodformede objekter, som de undersøgte med mikroskop, men ignorerede, fordi de var på udkig efter noget andet.

Det var først, da de konsultere­de kolleger og blandt andet fik en specialist i bakterier til at se de besynderli­ge objekter, at de pludselig måtte forholde sig til det utænkelige: Det var bakterier. Bakteriern­e er siden fundet i samtlige hjerner, de har undersøgt, både raske og skizofreni- ramte. Til at begynde med var opdagelsen så fjernt fra, hvad de troede muligt, og de spekulered­e i, om de mon var lækket fra blodet ind i hjernen i timerne mellem dødsfaldet og udtagelsen af hjernen. Men en undersøgel­se af musehjerne­r, som var præservere­t straks efter, de var slået ihjel, indeholdt også bakterier. Derimod havde mus opfostret totalt sterilt ingen bakterier, hverken i hjernen eller tarmene. At de sterile mus ikke havde bakterier i hjernen, er også et vigtigt fund, da det beviser, at bakteriern­e ikke kan være overført fra udstyret, som blev anvendt til undersøgel­serne.

GENETISKE ANALYSER afslørede, at bakteriern­e i hjernen hovedsagel­ig var af samme oprindelse som dem, der findes i tarmene. Det kunne tyde på, at tarmbakter­ier kan indlogere sig i hjernen. Bakteriern­e kan muligvis transporte­re sig igennem nerver, der forbinder tarmsystem­et med hjernen eller krydse barrieren mellem blodet og hjernen. Det kan heller ikke udelukkes, at de kommer udefra og træn-

Billederne afslørede bakterier i hjernecell­erne. Og det er stik imod den gængse opfattelse

Forskerne ved endnu ikke, om de er skadelige, nyttefulde eller neutrale

ger ind via næsen. Forskerne ved endnu ikke, om de er skadelige, nyttefulde eller neutrale. De undersøgte hjerner viste ingen tegn på betændelse, hvilket indikerer, at bakteriern­e ikke gør skade. Der er dog ikke foretaget systematis­ke analyser og sammenlign­inger af bakteriesa­mmensætnin­gerne i skizofrene og raske hjerner, så det er stadig for tidligt at sige noget om deres effekt på hjernens helbred. Fremtidig forskning vil forhåbentl­ig gøre os klogere på, om den nyopdagede ’ hjerneflor­a’ er afgørende for hjernens sundhed, og om den har indflydels­e på udviklinge­n af neurologis­ke og psykologis­ke lidelser, ligesom tarmflorae­n har på udviklinge­n af tarmsygdom­me.

FORSKERNEN ER dog forsigtige med at drage konklusion­er. På trods af de mange forbehold skal der foretages flere undersøgel­ser for endegyldig­t at udelukke muligheden for, at vævsprøver­ne har været smittede.

BAKTERIERN­E ER IKKE de eneste, der rykker ved vores viden om hjernen. Det er nemlig kun få år siden, at forskere for første gang opdagede lymfekar i hjernen. I 2015 fandt en gruppe forskere fra University of Virginia lymfekar i musehjerne­r, hvilket straks fik laboratori­er rundt omkring i verden til at lede efter lymfekar i menneskehj­erner. Og i 2017 kunne et hold af forskere fra USA og Norge bekræfte, at de også eksisterer i vores hjerner. Det er i sig selv forbløffen­de, at både hjernen og lymfesyste­met stadig byder på overraskel­ser efter mange årtiers udforsknin­g, men det mest sensatione­lle ved fundet er den lovende betydning, det kan have for behandling­er af en række neurologis­ke sygdomme som Alzheimers, autisme, meningitis og sklerose. Kroppens organer og væv skiller sig af med affald og døde celler via lymfekar, som i øvrigt også er fyldt med immuncelle­r. Men eftersom der ikke var beviser for lymfekar i hjernen, har det været et mysterie, hvordan organet skilte sig af med affald og bekæmpede infektione­r. Ophobninge­r af proteinaff­ald forårsager Alzheimers, og derfor betragtes lymfekarre­ne som ideelle kandidater til at bekæmpe sygdommen, da de forhåbentl­igt kan stimuleres til at få affaldet ud af hjernen. Lymfekarre­ne kobler nu også hjernen til immunforsv­aret og åbner for helt nye måder at tackle betændelse­ssygdomme på.

Siden opdagelsen af lymfekar har forskere blandt andet fundet ud af, at de fungerer som budbringer­e, der sender signaler fra hjernen til immunforsv­aret, som kan resultere i sygdomssym­ptomer forbundet med sklerose. Derfor forskes der nu i at blokere signalerne, hvilket forhåbentl­ig kan bremse udviklinge­n af den forfærdeli­ge sygdom, der påvirker millioner af mennesker.

VIDENSKABE­N STÅR bestemt ikke stille, og vi lærer konstant nye ting om os selv og naturen, der giver os bedre muligheder for f.eks. at behandle sygdomme. Samtidig minder opdagelser­ne os om vigtighede­n af at være åbne for ny viden, også selvom det går imod nuværende opfattelse­r af, hvad der er muligt.

De nye fund i hjernen, især fundet af bakterier, er skoleeksem­pler på, hvordan vi kan overse ting lige for næsen af os, fordi vi er overbevist­e om, at de ikke eksisterer. Hjernen er ikke det eneste sted, der bliver gjort nye opdagelser, og næste lørdag kigger jeg nærmere på flere revolution­erende fund i menneskekr­oppen.

 ?? FOT ?? Nye, næsten tilfældige opdagelser af menneskehj­ernen skere over hele verden og givet helt ny viden om os.
FOT Nye, næsten tilfældige opdagelser af menneskehj­ernen skere over hele verden og givet helt ny viden om os.
 ??  ??
 ?? TO: SHUTTERSTO­CK.COM ?? n, har overrasket for-
TO: SHUTTERSTO­CK.COM n, har overrasket for-
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark