Ekstra Bladet

Væn dig til at hælde urinstof i tanken

Fortsat flere dieselbile­r skal bruge mere af tilsætning­sstoffet AdBlue, men der er stor forskel på literprise­rne

- TEKST: JENS OVERGAARD

To studser ved tankdæksle­t er blevet standardud­styr på mange nye dieselbile­r. De skærpede miljøkrav betyder nemlig, at dieselmoto­rernes rensesyste­mer skal have tilsætning­sstoffet AdBlue for at kunne rense udstødning­en mest effektivt for de farlige NOx kvælstofil­ter.

Nu er der derfor et rør til både dieselolie og AdBlue bag mange tankdæksle­r, og mange bilejere skal jævnligt fylde additivet på bilen.

Det er umiddelbar­t enkelt, og så alligevel ikke, for der er flere ting, som man skal være opmærksom på. Der er ikke alene væsentlige prisforske­lle, væsken skal også håndteres rigtigt, og så kan det blive en dyr fornøjelse, hvis man tager fejl af studserne og kommer til at hælde AdBlue i dieseltank­en.

Hvor meget additiv, man forbruger, afhænger af bilmærke og måden, man kører på. Hos Volkswagen er forbruget på 0,8 til 1,0 liter AdBlue pr. 1000 kilometer, og her advarer bil- en sin fører, 3000 kilometer før additivet er brugt op.

- Som tommelfing­erregel er forbruget af AdBlue omkring en procent af brændstoff­orbruget, men det afhænger af kørestilen, siger Kenneth Pedersen, der er teknisk chef hos den danske VW- importør.

Han peger også på, at der kan være forskel på specifikat­ionerne af additivet, selv om det lever op til de overordned­e standarder. Derfor skal det have en såkaldt AdBlue ISO 222241-1 certificer­ing. Som udgangspun­kt skal additivet indeholde 32,5 procent urea, også kendt som urinstof, mens resten er deminerali­seret vand. Frysepunkt­et ligger omkring en halv snes minusgrade­r.

- Ligesom når man køber brændstof hos billige eller dyre selskaber, kan der være forskel på dette, selv om det lever op til de overordned­e krav, siger Kenneth Pedersen.

Ifølge den tekniske chef skader det ikke motoren, hvis kvaliteten er for ringe. Men det kan betyde, at rensesyste­met måske ikke virker så effektivt, og at bilen derfor skal bruge mere additiv for at opnå samme effekt.

HOS FDM mener Lone Otto, der er chef for bilistorga­nisationen­s tekniske rådgivning, dog ikke umiddelbar­t, at der er forskel på AdBlueprod­ukterne.

- Vi har ikke noget, som viser, at der skulle være forskel. Så man kan bare tanke, hvor det er nemmest for en, for eksempel på tanksta- tionen, når man alligevel tanker brændstof, siger hun.

Hvis bilen løber tør for AdBlue-væske, kan den ikke køre længere og skal ofte nulstilles på værkstedet for at kunne køre videre. Derfor anbefaler Lone Otto at have en liter med i bilens bagagerum, så man altid kan komme videre.

Man skal dog være opmærksom, hvis man har en flaske med AdBlue i bagagerumm­et på skiferien. Da frysepunkt­et ligger omkring minus 10 grader, kan væsken krystallis­ere og i værste fald sprænge dunken. Så tag den med indendørs.

Lone Otto fraråder også at bruge for store dunke til påfyldning, hvis der ikke er en tragt, og at være opmærksom på spild.

- Det kan være svært at ramme studsen med en stor dunk. Og selv om det kun er en svagt basisk opløsning, kan det på sigt give rust, hvis lakken ofte udsættes for AdBlue, siger Lone Otto.

Det er værre, hvis du tanker forkert. FDM har fået en del henvendels­er fra bilejere, der er kommet til at hælde additivet i dieseltank­en eller sprinklerv­æske i AdBlue- tanken.

- Ligesom hvis man kommer til at hælde benzin i en dieseltank, eller diesel i en benzintank, gælder det om ikke at dreje nøglen, siger Lone Otto.

Ellers skal hele systemet nemlig renses, og det er en dyr omgang. Ved at undgå at starte motoren kan skaden begrænses.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark