Ekstra Bladet

SIKKERT PÅ SKI

Sådan sikrer du dig mod laviner på skiferien

- TEKST: PERNILLE OBELITZ

Laviner er et voldsomt fænomen – og det sker desværre jævnligt, at skiløbere på ferie kommer galt af sted på grund af dem. Allerede i januar i år rutsjede lavinerne ned af bjergene i Østrig, hvor et dansker- hotel beboet af Hobro Skiklub blev ramt. Heldigvis kom ingen til skade, men så lykkeligt ender det desværre ikke altid. Ifølge The Independen­t er der dog meget, man selv kan gøre for at undgå at komme til skade under snedyngern­e. Mediet har spurgt skiekspert Henry Schniewind om gode råd.

1 Forstå advarslern­e:

På de fleste skisportss­teder er der opsat advarselss­kilte, der forklarer dagens skivejr i forhold til temperatur, snefald og lavinefare. Det er vigtigt at forstå, at tallene fra ét til fem viser lavinefare­n fra mildest til værst.

2

Tjek vejrudsigt­en:

Både hoteller, restaurant­er og andre etablissem­enter på skisportss­tederne har fjernsyn kørende med vejrudmeld­inger. Det er en god idé at tjekke vejrforhol­dene, inden du klikker skiene på. Sner det ekstra meget, er der også større risiko for laviner. Vejrudsigt­en kan desuden fortælle dig i hvilken højde og på hvilke løjper, risikoen er størst.

3 Hold dig til ligesinded­e:

Har du ikke selv lyst til køre køre offpiste, så tag kun på skiferie med de folk, der har det samme syn på sikkerhed som dig selv. Kør desuden ikke i alt for små grupper, så hvis nogle af jer bliver fanget i en lavine, så kan de andre grave jer ud eller køre efter hjælp.

4 Kør én af gangen:

Laviner sker, når snedække trigges af bevægelse og vægt. Derfor er det bedst at køre én ad gangen ned ad pisten, hvis I fornemmer en fare. Kør desuden lige efter hinanden. Hvis personen foran dig ikke triggede en lavine, så er der en god chance for, at du heller ikke vil risikere noget ved at følge efter i hans spor.

5 Snak med de lokale:

Har du tænkt dig at køre off- piste, så tag en snak med en af de lokale eller en skilærer for at finde ud af, hvor der er fare for laviner, hvor det er sikkert at køre, og hvor du skal holde dig helt væk fra.

 ?? FOTO: COLOURBOX.COM ?? Det kan være fristende at lege med sneen og naturen, men sikkerhede­n bør komme først.
FOTO: COLOURBOX.COM Det kan være fristende at lege med sneen og naturen, men sikkerhede­n bør komme først.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark