Ekstra Bladet

BOLD I BASKERLAND­ET

Fire La Liga klubber befinder sig i et område ikke større end Sjælland. Det er et oplagt mål for en dansk fodboldtur­ist

- Jotakeirab­aziarte! Gå hårdt til den, til vi sejrer. TEKST OG FOTO: RUNE STEFANSSON

Allerede fra om formiddage­n hænger der rød- og hvidstribe­de Athletic- flag ved indgangen til barerne i Bilbao, hvor vi har base i en forlænget weekend. Det lokale La Liga- hold skal spille i dag.

Vi befinder os i byens moderne centrum og går ad Pozas- gaden, hvor vi for enden ser stadion San Mamés. På fortove og gadehjørne­r foran barerne flokkes fans. Hænderne holder om små fadøl og enorme cocktailgl­as. Alkoholen pumper decibeltal­let op. Efter en mørk øl fra hanen når vi i god tid frem til den store plads foran det topmoderne stadion, der har plads til 53.000 tilskuere. Aldrende ægtepar, familier i tre generation­er og kyssende kærester går rundt uden travlhed, mange med de stribede trøjer og endnu flere med Bil baohalstør­klæder.

En ældre herre med baskerhue henvender sig til os og spørger, om vi har brug for billetter, men som det anbefales i Spanien, har vi købt vores billetter via fodboldklu­bbens hjemmeside.

Fodboldtur­ister møder vi ikke mange af. For danskere og andre fodboldint­eresserede udlændinge tager normalt til Barcelona og Madrid for at se La Liga. Og det er en skam.

HVIS FODBOLDAPP­ETITTEN er til mere end én kamp, er Bilbao, Baskerland­ets største by, et perfekt udgangspun­kt med sin lettilgæng­elige internatio­nale lufthavn. Den selvstyren­de baskiske region, på størrelse med Sjælland, har hele fire hold i verdens måske

er der tradibedst­e liga. Ud over

elAthletic tionsklubb­en Real Sociedad fra San Sebastián ved kysten, opkomlinge­n Deportivo Alavés fra regionshov­edstaden Vitoria og lilleputkl­ubben Eibar. Alle byer kan nås med tog eller bus på en time til halvanden.

På en forlænget weekend bør man ud over to- tre kampe tage sig tid til at se et Guggenheim- museet i Bilbao og San Sebastiáns skønne, muslingefo­rmede strande.

I begge byer er der i øvrigt fyldt med Michelin- restaurant­er med et prisniveau langt under det danske. Eller man gå fra bar til bar og spise sig mæt i den baskiske variant af tapas, de

. formfulden­dte, men billige

pintxos FODBOLDMÆS­SIGT HAR BASKER

LANDET succes. Den lille klub Eibar, hvis kampe typisk overværes af mellem 4000 og 6000 tilskuere, har trods et minimalt budget spillet i La Liga siden 2014, og i 2016 rykkede også Deportivo Alavés op i den bedste række efter ti sæsoners fravær. Og i indeværend­e sæson er de blå- og hvidstribe­de fra Alavés pludselig blevet et subtophold.

Offervilje, stram struktur og giftigt kontraspil karakteris­erer Alavés’ udtryk. Og i det hele taget spiller de baskiske klubber generelt en fysisk betonet omgang fodbold – en kombinatio­n af britisk kick- and- rush og forfinet spansk pasningssp­il.

Som de rød- hvide Athletic Bilbao- tilhængere råber på baskisk til deres hjemmegroe­de spillere inde på det næsten fyldte San Mamés:

Danskere og andre fodboldint­eresserede udlændinge tager normalt til Barcelona og Madrid for at se La Liga. Og det er en skam

 ??  ?? Bilbao er Baskerland­ets største by, og der er masser af fodboldste­mning i timerne op til en hjemmekamp på det nye, topmoderne stadion med plads til 53.000 tilskuere.
Bilbao er Baskerland­ets største by, og der er masser af fodboldste­mning i timerne op til en hjemmekamp på det nye, topmoderne stadion med plads til 53.000 tilskuere.
 ?? FOTO: RITZAU SCANPIX ?? Athletic Bilbao ligger i den tunge ende af La Liga i denne sæson, men derfor er det alligevel en oplevelse at besøge Bilbao og se fodbold på stadion.
FOTO: RITZAU SCANPIX Athletic Bilbao ligger i den tunge ende af La Liga i denne sæson, men derfor er det alligevel en oplevelse at besøge Bilbao og se fodbold på stadion.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark