Ekstra Bladet

DET BASKISKE DERBY

-

Det mest hypede opgør på disse kanter er ’det baskiske derby’ mellem Athletic Bilbao og Real Sociedad. De blå- og hvidstribe­de fans fra San Sebastián blander sig lystigt med fans i røde og hvide Bilbao- trøjer, og hånd i hånd ses der adskillige kærestepar med ikke- matchende farver.

Baskerne er venner, og Baskerland­ets to rivalisere­nde klubber, der begge har vundet ligaen flere gange, repræsente­rer drømmen om et selvstændi­gt land – på samme måde som FC Barcelona gør det i en anden velstående region, Catalonien.

En stor del af publikum taler det oldgamle baskiske sprog på lægterne, men alle forstår spansk og måske også lidt engelsk.

, ses ofte i forbinDet baskiske flag,

Ikurriña delse med fodbolden. Det ligner Dannebrog tilsat et diagonalt grønt kryds.

benytter kun spillere, der er ElAthletic født eller opvokset i de baskisk- talende områder i Nordspanie­n og Sydfrankri­g. I 1989 blødte op på klubbens tilsva

laReal rende indkøbspol­itik. Det skete, efter at den økonomisk stærkere klub fra Bilbao havde skrevet kontrakt med et par af Real Sociedads profiler.

FORSKELLEN I SPILLERPOL­ITIK

og økonomi er i dag omdrejning­spunktet for rivaliseri­ngen mellem de to klubber. Hvor bilbainern­e føler, at de hvid- blå fra San Sebastián har svigtet den baskiske nationalis­me, anklager Real Sociedad- tilhængern­e løverne fra Athletic Bilbao for at tillokke spillere, der er vokset op i San Sebastián- klubben, med ussel mammon. Den stenrige Athletics forklaring på, hvorfor de ofte henter rivalens etablerede spillere, er, at udbuddet af baskiske spillere med kvalitet til La Liga i sagens natur er begrænset.

Begge klubber havde deres seneste storhedsti­d i første halvdel af 80’erne, hvor Real Sociedad- spillerne kunne løfte ligapokale­n i sommeren 1981 og 1982 og Athleticsp­illerne i 1983 og 1984. Fire baskiske mesterskab­er på fire år!

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark