Ekstra Bladet

Kræftkirur­g: Folk dør mens vi venter

-

– Lungekræft er den kræftsygdo­m, der dræber flest. Flere dør af lungekræft end af tyktarmskr­æft, prostataca­ncer og brystkræft tilsammen, siger Jesper Holst Pedersen, thoraxkiru­rg på Rigshospit­alet.

Han forklarer, at lægerne nu prøver at lave et forslag til Sundhedsst­yrelsen om at få igangsat screening for lungekræft i Danmark.

Ansøgninge­n kan først afleveres om et års tid på grund af bestemte tidsfriste­r. Men den store beslutning skal træffes i Folketinge­t.

Stor beslutning

– Det er en stor beslutning. Så det gælder som for alle de andre nationale screenings- programmer, at det er en politisk afgørelse, siger Jesper Holst Pedersen.

Han forklarer, at hvis Sundhedsst­yrelsen anbefaler det, vil politikern­e se

på, om ressourcer­ne kan skaffes.

– Regner I med at få anbefaling­en fra Sundhedsst­yrelsen?

– Jeg kan ikke forestille mig, at man overhører det. Screening er også et spørgsmål om de ulemper, der følger med. Det er ikke kun overlevels­esgevinste­n, man skal se på. Men erfaringer fra både Europa og USA gør skanningen relativt sikker.

Danmark må med

– Der er ingen tvivl om, at screeninge­n er på vej. Når man har den viden, at det sænker dødelighed­en, så kan man ikke vente i det uendelige med at indføre det. Mennesker dør af lungekræft, mens vi venter på at tage beslutning­en, siger Jesper Holst Pedersen.

Han bakkes op af overlæge Peter Meldgaard fra Onkologisk Afdeling, Aarhus Universite­tshospital.

– Man kommer ikke uden om, at det giver en overlevels­esgevinst, som er rigtig, rigtig stor. Og det er man nødt til at gå i gang med i Danmark, siger han til Ekstra Bladet.

– Vi har diskuteret det internt i lungekræft­kredse på tværs af faggrupper. Både lungekirur­ger, lungemedic­inere og lungeonkol­oger. Vi arbejder henimod at få det på dagsordene­n nu. Også politisk. For det er en politisk ting.

– Hvis man virkelig vil rykke på lungekræft, så er det her, man er nødt til at sætte i gang. Vi kan gøre nogle raske. Men det er en stor politisk bøf.

– Det er finanslove­n, der skal dække det. Man kan ikke hive disse beløb ud af regionerne­s manglende budgetter. Det kræver en statslig indsats at indføre det.

Bakkes op

Hos Kræftens Bekæmpelse bakker man budskabet fra lægerne op og ser gerne, at screening for lungekræft bliver indført i Danmark.

– Hellere i dag end i morgen, siger Niels Kroman, cheflæge i Kræftens Bekæmpelse.

Jeg kan ikke forestille mig, at man overhører det

Hellere i dag end i morgen

 ?? FOTO: RASMUS FLINDT PEDERSEN ?? CT- skanneren styres fra dette computer- rum, der befinder sig bag en lukket dør. Kun patienten udsættes for røntgen- stråler.
FOTO: RASMUS FLINDT PEDERSEN CT- skanneren styres fra dette computer- rum, der befinder sig bag en lukket dør. Kun patienten udsættes for røntgen- stråler.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark